Vijf miljoen euro voor leefstijlgeneeskunde

  • 13 december 2019
  • Nieuwsbericht
  • Praktijkverpleegkundigen & Praktijkondersteuners

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) investeert extra in onderzoek naar leefstijlgeneeskunde. Het budget van subsidieverstrekker ZonMw op dit terrein wordt verhoogd van 1 miljoen euro naar 5 miljoen euro. Er is een groot aantal onderzoeksvoorstellen ingediend. Met het extra geld kan meer onderzoek plaatsvinden naar de effectiviteit van leefstijlinterventies bij diverse (chronische) ziekten en aandoeningen.

Blokhuis: “We weten steeds meer over de enorme impact die leefstijl kan hebben op onze gezondheid. Door leefstijlziekten overlijden elk jaar zo’n 35.000 mensen. Als je niet rookt, gezond eet, niet te veel alcohol drinkt en regelmatig beweegt, heb je een grotere kans dat je gezond bent en kun je zelfs gezondheidsproblemen overwinnen. Maar we weten ook allemaal uit de dagelijkse praktijk dat gezond leven veel makkelijker is gezegd dan gedaan. Een van de vraagstukken waar we verder op moeten komen is: hoe kunnen we mensen helpen en begeleiden om gezonder te leven? Artsen spelen daar natuurlijk een cruciale rol in. Ik hoop dat deze extra investeringen in leefstijlgeneeskunde onderzoek daar kunnen bijdragen.”

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)