V&VN VAR

Welkom bij hét landelijk platform voor verpleegkundige en verzorgende adviesraden!

In het V&VN VAR Platform verenigen VAR-leden zich, om op landelijk niveau kennis en ervaring te delen over de positioneren en uitvoering van je rol als adviesraad binnen de eigen organisatie. Daarnaast zet het VAR-platform zich in om professioneel zeggenschap steviger te verankeren in de Nederlandse gezondheidszorg.

Het platform richt zich op kennisdeling en netwerken, onder andere, door middel van thema- en netwerkbijeenkomsten en online contacten via social media.

Daarnaast is het platform ervoor om perspectieven van VAR-leden uit de verschillende sectoren samen met landelijk beleid ten aanzien van professioneel zeggenschap en governance te verbeteren.

Leden van het platform zijn verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten die in de eigen organisatie onderdeel zijn van een adviesraad.

Wil jij je ook verbinden met andere VAR-leden? Sluit je dan aan bij het platform!

Dsrpsxkx4aamq9
VAR Platform
Vacature1

Vacature 2 VAR platform coördinatoren

Als de covid-crisis ons één ding geleerd heeft, dan is het dat het niet vanzelfsprekend is dat je als verzorgende, verpleegkundige of verpleegkundig specialist zeggenschap en invloed hebt of ervaart. Zelfs wanneer je formeel georganiseerd bent in een adviesraad, kan het zijn dat zeggenschap niet vanzelfsprekend is. Vaak gaat het ook wél goed. Juist daarom is het belangrijk om ervaringen met elkaar uit te kunnen wisselen om elkaar verder te kunnen brengen op vraagstukken.

Hiervoor is in 2017 het V&VN VAR Platform opgericht; bijna 780 leden van adviesraden uit heel Nederland versterken elkaar door uitwisseling van expertise en ervaringen. Om dit goed te voeden vanuit de praktijk, wordt dit gecoördineerd door 4 actieve leden van het Platform.

In verband met het vertrek van 2 coördinatoren zijn wij op zoek naar:

2 coördinatoren V&VN VAR Platform (Bij voorkeur werkzaam in de GGZ, verpleeghuiszorg, gehandicaptenzorg of andere niet vertegenwoordigde sector)

om samen met de huidige coördinatoren (werkzaam in het ziekenhuis en wijkzorg) het Platform verder uit te bouwen en stevig te verbinden met alle onderdelen van professioneel zeggenschap binnen de vereniging

Wat we jou bieden:

 • Een kans om werkelijk invloed uit te oefenen op de koers in de positionering van de adviesraden en de ontwikkeling van professionele zeggenschap in Nederland;
 • Een kans om je competenties op landelijk beleidsniveau verder te ontwikkelen;
 • Ontwikkeling van je netwerk en je cv;
 • Ondersteuning door het V&VN bureau en andere collega’s in het V&VN VAR Platform in zowel kennis als ervaring;
 • De mogelijkheid om je werk voor het V&VN VAR Platform in het kwaliteitsregister op te voeren voor ODA-punten;
 • Vacatiegeld en reiskostenvergoeding voor deelname aan overleggen op locatie.

Wat wij van jou vragen:

 • Actief lidmaatschap als verpleegkundige, verzorgende of verpleegkundig specialist in een adviesraad in de Nederlandse gezondheidszorg én lidmaatschap van V&VN;
 • Kennis van en ervaring met de belangrijke thema’s en dilemma’s van adviesraden;
 • De wens om van betekenis te zijn voor je collega’s in alle adviesraden van Nederland;
 • Interesse en ambitie in het verkennen, verbinden en versterken van de adviesraden uit verschillende sectoren;
 • Het leuk vinden om zowel offline als online te netwerken;
 • Ambitie om (samen met V&VN) de beroepsgroep verder te brengen en professionele zeggenschap een steeds natuurlijker deel van het bewustzijn van verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten te maken;
 • Tactvol en politiek bewust zijn, maar ook het lef hebben om je onderbouwde standpunt in te nemen naar belanghebbenden;
  Strategisch kunnen denken en handelen;
 • Kennis van de verschillende sectoren waarin adviesraden zich bevinden;
 • Kunnen verbinden met onderwijs en onderzoek is een pré;
 • Gemiddeld 2 tot 3 uur per week van je tijd om zaken uit te werken, te bespreken en te regelen (veelal via telefoon, mail, video-call, online community, maar soms ook bijeenkomsten in Utrecht (circa 4 keer per jaar)).

Heb je interesse in de vrijwillige functie van coördinator V&VN VAR Platform? 

Stuur dan je cv en korte motivatie vóór 15 november (week 46) naar:

Jacqueline Bekker en Maureen Elshof – adviseurs vereniging, aandachtsgebied VAR en professionele zeggenschap: var@venvn.nl

De eerste selectie zal plaatsvinden door de huidige coördinator én adviseurs van het VAR-platform met uitsluitsel over selectie in week 47.

Sollicitatiegesprekken zullen digitaal plaatsvinden in week 48 of 49 met de huidige/scheidende coördinatoren en de adviseurs VAR.

Voor vragen over de vacature zijn de adviseurs bereikbaar. Jacqueline Bekker (0657889279), Maureen Elshof (0623420726).

Kernteam

Het dagelijks bestuur wordt door een vast kernteam voor haar rekening genomen. Dit kernteam bestaat uit:

Koploper Marieke Tetteroo 3750

Coördinator V&VN VAR Platform

Marieke Tettero: VAS voorzitter GGZ Delfland

 • Verpleegkundig Specialist GGZ Delfland

Marieke Tetteroo | LinkedIn

Mijn verpleegkundig hart gaat sneller kloppen als ik met collega’s uit het veld kan praten over ons vak. Specifiek ben ik dan geïnteresseerd in wat ons vuurtje aanwakkert, wat ons trots maakt en vooral ook hoe we dat uitdragen in ons dagelijks werk en daarbuiten. Ik ben groot voorstander van het pakken van je verantwoordelijkheid en het vergroten van je zeggenschap over je eigen beroepsinhoud. In de loop der jaren als voorzitter van mijn eigen verpleegkundige en agogische staf en als coördinator bij het VAR platform heb ik daarnaast geleerd dat het zoeken van de verbinding met andere verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten, uit alle sectoren erg inspirerend is. Steeds weer opnieuw, wanneer ik binnen het netwerk professionals spreek, krijg ik weer nieuwe inzichten en groeit mijn trots of word ik bevestigd in ‘ons kunnen’.

In deze community komen al deze factoren wat mij betreft samen. Het is een plek waar we kennis kunnen delen en waar we die verbinding vinden met elkaar over alle sectoren heen.

Spreken we elkaar snel?

Pasfoto Marcel 2 (2)

Coördinator V&VN VAR Platform

Marcel Wagenaar: PAR lid Careyn

 • Wijkverpleegkundige  Careyn
   

Marcel Wagenaar | Linkedin

Magda

Coördinator V&VN VAR Platform

Magda Dekker: secretaris VAR TriviumMeluenbeltZorg 

 • Verpleegkundige niveau 4 in de wijk

Locatie Albergen

Magda Dekker | Linkedin

Hallo VAR leden,

Mijn naam is Magda Dekker-Mintjes en ben sinds kort coördinator van het VAR platform van de V & VN.  Ik ben verpleegkundige in de wijk, daarvoor was ik 10 jaar werkzaam intramuraal op zowel somatiek als psychogeriatrie bij Triviummeulenbeltzorg. Een mooie VVT organisatie waar veel ruimte is om je te ontwikkelen. Sinds 2013 hebben we een VAR en inmiddels denken wij mee met het beleid en het maken van de meerjaren visie. We zitten 1x in de 5 weken met de RvB om de tafel en hebben contact met de andere organen zoals de OR, MAR, CCR en de vrijwilligersraad. Onze stem wordt echt gehoord!

Met deze functie hoop ik te verbinden en van elkaar te leren. We hebben al een aantal VAR netwerksessies gehad met verschillende VAR'en uit het hele land en we worstelen vaak met dezelfde thema s. 

Nu zijn er al veel VAR'en maar niet iedereen wordt gehoord. Samen staan we sterker!

Silke

Coördinator V&VN VAR Platform

Silke Oosterveld: voorzitter VAR Bravis Ziekenhuis

 • Verpleegkundig specialist MANP

Silke Oosterveld | Linkedin

Ik ben Silke Oosterveld en sinds kort coördinator van het VAR platform van de V & VN. Ik werk als verpleegkundig specialist op de afdeling traumatologie van het Bravis Ziekenhuis en ben ik voorzitter van de VAR. Mijn opleiding tot verpleegkundige heb ik in Zwitserland gedaan in 2003, tevens heb ik daar 2009 mijn Master of Nursing Science behaald. In 2011 ben ik naar Nederland verhuisd. Eerst heb ik gewerkt als Teamleider op cardiochirurgie in Breda, waar ik uiteindelijk ook de opleiding tot verpleegkundig specialist heb gevolgd. In 2018 dan de overstap naar het Bravis Ziekenhuis. Als coördinator van het VAR platform hoop ik een steentje te kunnen bijdragen aan het verder ontwikkelen van verpleegkundige zeggenschap. Tot nu toe heb ik al veel geleerd tijdens de VAR netwerksessies, over hoe verpleegkundige leiderschap vorm gegeven kan worden in diverse instellingen.

Boek VAR

Boek Gelre ziekenhuis


In Gelre Ziekenhuizen heeft de VAR samen met de RvB gewerkt aan een boek over de verpleegkundigen in de organisatie. In dit boek vertellen verpleegkundigen waarom ze voor het vak gekozen hebben en wat hun drijfveren zijn. Ook delen ze verhalen over patiënten die ze zijn bijgebleven. Een mooi initiatief dat ervoor heeft gezorgd dat de VAR meer dan ooit in contact was met de collega’s in de organisatie.
 
Het VAR-platform mocht digitaal een exemplaar in ontvangst nemen van VAR-voorzitter Marjan Comello. 

Het boek is te bestellen via dit bestelformulier: https://www.gelreziekenhuizen.nl/over-ons/bestelformulier-boek-wij/intro-blok/.

Heb je een vraag over hoe de VAR gewerkt heeft aan dit boek? Stuur een mail naar Marjan via: m.comello@gelre.nl.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!