Lancering handreiking Complementaire zorg in de palliatieve fase voor kinderen

  • 18 oktober 2023
  • Nieuwsbericht
  • Complementaire Zorg

Op 12 oktober is de handreiking gepubliceerd. Praktische handvatten voor de zorgverlener, client en hun naaste.

handreiking cz voor kinderen 2023

Lancering handreiking Complementaire zorg in de palliatieve fase voor kinderen

12 oktober 2023 is de handreiking "Complementaire zorg in de palliatieve fase voor kinderen" gepubliceerd.
In de avond werd een online-bijeenkomst georganiseerd door Martine Busch van Het Van Praag Instituut en Mara van Stipthout van Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg.
Meer dan 100 geïnteresseerden hadden zich opgegeven om de bijeenkomst bij te wonen.
Monique van Dijk, voorzitter van de werkgroep handreiking complementaire zorg in de palliatieve fase voor volwassenen en kinderen, vertelde over de tot standkoming van de handreiking. De handreiking is tot stand gekomen tijdens de herziening van de richtlijn complementaire zorg in de palliatieve fase. Er werd tijdens dit proces aangegeven dat het zorgvuldiger zou zijn om 2 handreikingen te maken. 1 voor volwassenen en 1 voor kinderen.
De handreiking voor volwassenen is in juni reeds gepubliceerd. 
In de palliatieve zorg gaat het om verbeteren van kwaliteit van leven voor de client en hun naasten. Verpleegkundige complementaire zorg interventies kunnen daar een bijdrage aan leveren. Deze interventies bij kinderen zijn nauwelijks onderzocht en juist daarom is zorgvuldigheid belangrijk.
Cilia van der Kooij (voorzitter) en Anneke Schielein (secretaris)  van V&VN afdeling Complementaire Zorg mochten de handreiking in ontvangst nemen.
Het bestuur afdeling Complementaire zorg wil iedereen, en met name onze betrokken leden, bedanken voor hun inzet en expertise die deze handreiking voor kinderen hebben gerealiseerd. De praktische handvatten zijn helder verwoord en kunnen door professionals en naasten worden opgepakt.
Handreiking

Op youtube is de opname te zien van de online bijeenkomst.

Met dank aan het Kenniscentrum kinderpalliatieve zorg.

 

Lancering handreiking complementaire zorg voor kinderen

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)