Wij geven de pluim aan....... Carla Uijterlinde

  • 6 juli 2023
  • Nieuwsbericht
  • Reumatologie
1621441777990

Carla vindt het echt een verrassing en eervol om de pluim te krijgen. Wij willen graag Carla leren kennen door een aantal vragen aan haar te stellen.

Wie ben je?

Ik ben Carla Uijterlinde, getrouwd en moeder van twee inmiddels volwassen zonen.

Waar werk je?

Ik werk in het Deventer ziekenhuis, drie dagen per week als gespecialiseerd reumaverpleegkundige op de reumapoli.

Waar heb jij je mee bezig gehouden?

Voordat ik in de reumatologie terecht kwam, nu zo’n vijftien jaar geleden, was ik wijk- en daarna jeugdverpleegkundige. In Woerden bij de Sint Maartenskliniek ben ik in de reumatologie begonnen, toen nog deel uitmakend van een multidisciplinair team. Heb dat jarenlang gecombineerd met de osteoporose poli vanuit Interne en ook nog een tijd klachtenopvang. Leerzaam! En ook heel bruikbaar in de reumawereld.

Ik kan in de reumatologie prima mijn ei kwijt. De medische kant is interessant en de verpleegkundige kant met voorlichting en begeleiding en signaleren blijft boeiend.

Ik ben een aantal jaren bestuurslid geweest bij de V&VN reumatologie en heb me daar onder meer ingezet, samen met de werkgroep deskundigheid, voor onze landelijke scholingen en symposia.

Met mijn collega in Deventer organiseer ik dit jaar de regioscholing gecombineerd met het regio overleg.

Waar word je blij van?

Wat ik mooi en inspirerend vind is de samenwerking met collega's op ander vakgebied. Je kunt zoveel bereiken met de juiste expertise! Goed kijken en luisteren, met kennis van zaken en samen met de patiënt inschatten wat er nodig is en dan op zoek gaan. Dat blijft ontzettend leuk en motiverend. Ik ben heel blij met de fysiotherapeuten van ReumanetNL en de hand- en voettherapeuten vanuit fysio en ergo. Maar ook binnen het ziekenhuis is samenwerking goud. Toen een patiënt met een biological zou starten en terloops vertelde dat ze niet in haar buik wilde spuiten omdat ze daar een klein wondje had, bleek dat een forse open wond. Ik belde met het wond expertisecentrum in ons ziekenhuis en vijf minuten later stond de wondverpleegkundige in de spreekkamer. Zij regelde ter plekke zalf en verband en loodste mevrouw door naar de wondpoli, waar ze een beginstadium van huidkanker vaststelden en dat gelukkig goed konden behandelen. Heel blij word ik van zulke dingen.
Een andere opsteker is het wekelijkse MDO waar zowel reumatologen als verpleegkundigen casuïstiek kunnen inbrengen en bespreken.

Wat zou je op de kaart willen zetten?

Belangrijk vind ik dat we binnen de reumatologie ons verpleegkundig domein bewaken. Toen we in Gouda een nieuw EPD kregen, heb ik me als key-user ingezet voor een afzonderlijke verpleegkundige verslaglegging op de poli, geïntegreerd in het medisch dossier. Dat zou ik hier eigenlijk ook weer willen oppakken. Het houdt je scherp en behoed je voor de neiging te veel door de ogen van de dokter te willen kijken.
Aan wie geef jij de pluim door?

Ik geef de pluim graag door aan Jacqueline Luttikholt. Onder lastige omstandigheden houdt zij de verpleegkundige reumazorg in het zadel, veel respect voor haar!

Carla, bedankt voor het interview en jouw visie op de verpleegkundige zorg. Belangrijk om je in te blijven zetten om ons verpleegkundig domein te bewaken.

Jacqueline, gefeliciteerd met jouw pluim en we willen jou graag vragen voor een interview voor de volgende nieuwsflits.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)