Update COMMON onderzoek

  • 10 mei 2022
  • Nieuwsbericht
  • Complementaire Zorg

Op 13 april heeft een presentatie plaatsgevonden over de eerste resultaten. De afdeling is als partner betrokken.

Het doel van COMMON is om open en effectief te communiceren over complementaire zorg(cz) in de oncologie. Zo wil men inzicht verkrijgen in Nederland naar de integratie van cz binnen de oncologie en waar behoefte liggen van zowel de zorgvragers als de zorgverleners. Observaties tijdens consulten geven als resultaat aan dat het onderwerp cz in de meeste gevallen door de patiënt wordt geïntroduceerd en dat zorgverleners hier niet altijd op ingaan en/of stellen hier weinig vragen over. Terwijl de behoefte vanuit patiënten en zorgverleners is, dat zij vinden dat de zorgverlener standaard het onderwerp cz zou moeten bespreken.  Er is behoefte aan een overzicht m.b.t. het gebied van cz, bijvoorbeeld eenvoudig zoeken naar interventies die effectief, veilig en betrouwbaar zijn bij specifieke klachten, waarbij ook ervaringsverhalen aan bod komen.   Een combinatie van informatie op papier en betrouwbare informatie digitaal lijkt hierin wenselijk. 

Na de pauze is door de aanwezigen gebrainstormd over een “toolbox”. Hier kwamen diverse mogelijkheden naar voren die verder uitgewerkt gaan worden en waarbij gekeken wordt naar kwaliteitscriteria, invoering en verspreiding.  
Het onderzoek is nog lopende en heeft nog informatie nodig vanuit literatuuronderzoek en een survey onder complementaire zorgverleners. Voor meer informatie en lezen van een publicatie ga je naar 

https://www.nivel.nl/nl/project/common-ontwikkeling-instrument-voor-het-communiceren-over-aanvullende-behandeling-bij

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)