‘Juist gesprek is nu belangrijk’

  • 23 oktober 2019
  • Nieuwsbericht
  • Beroepsprofielen
  • V&VN Algemeen
Oncologieverpleegkundige Anne Boerboom

De Wet BIG-II en de overgangsregeling leidden tot een hete zomer. Hoe kijken verpleegkundigen uit verschillende werkvelden erop terug? En hoe kijken ze vooruit? Aan het woord: Anne Boerboom, oncologieverpleegkundige en bestuurslid van de afdeling V&VN Oncologie.

“Het is heel jammer dat zo veel mensen door dit wetsvoorstel BIG-II het gevoel hebben niet gehoord te worden. Wij waren als bestuur van de afdeling V&VN Oncologie steeds goed geïnformeerd over alle ontwikkelingen, behalve over de overgangsregeling. Veel verpleegkundigen voelden zich overvallen en niet gehoord waardoor zij negatief reageerden.

Op sociale media lijken er twee kampen ontstaan: voor óf tegen. We hebben geprobeerd te reageren, maar op sociale media blijkt het moeilijk om in gesprek te komen. Terwijl dat gesprek juist belangrijk is om verder te komen. De peiling die V&VN nu onder de achterban heeft gedaan is daarom belangrijk om ook zo te horen wat de leden graag willen.

Functiedifferentiatie is volgens ons belangrijk om in de toekomst goed te kunnen blijven werken. Verpleegkundigen én regieverpleegkundigen vervullen beiden een belangrijke rol voor oncologiepatiënten. Dit vraagt andere kennis, vaardigheden en competenties van verpleegkundigen en regieverpleegkundigen. Dat is nodig om de beste zorg te kunnen leveren, nu en in de toekomst.

Tegelijkertijd moeten we de juiste vragen stellen aan de leden om binnen de functiedifferentiatie tot een werkvorm te komen die past bij de praktijk. Een respectvolle discussie helpt om het mooie vak van verpleegkundigen uiteindelijk nog mooier te maken.”

Bron: V&VN Magazine 6-2019 | Tekst: Kees Bals | Beeld: Roos Koole

Vanaf begin 2020 kun je reageren op berichten via het nieuwe verenigingsplatform van V&VN. Wil je nu al een reactie kwijt? Praat mee op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)