Professionele zeggenschap

Als verzorgende, verpleegkundige of verpleegkundig specialist je stem laten horen. Meepraten, meebepalen en invloed uitoefenen. Het maakt de zorg beter. Maar hoe zorg je dat je stem wordt gehoord? Er is geen vaste handleiding of uitgestippeld pad naar meer zeggenschap. Op deze themapagina zetten we een aantal algemene inzichten en handvatten op een rij.

MV180830 Venvn AMC T0I1331

Professionele zeggenschap bestaat in allerlei vormen en maten. We maken onderscheid tussen vier niveaus.

1. Individueel

Als je de ruimte krijgt (én neemt) om vanuit je professie een bijdrage te leveren aan de kwaliteit en veiligheid van zorg. Bijvoorbeeld door met een idee aan de slag te gaan. 

2. Team

Als je samen met collega’s aan de slag gaat met een idee. De invloed op dit niveau is voornamelijk gericht op verbeteringen binnen je eigen team.

3. Instelling

Als jouw stem wordt gehoord op het moment dat er beslissingen binnen je instelling worden genomen die van invloed zijn op de uitvoering van jouw werkt. Zeggenschap op dit niveau wordt bijvoorbeeld uitgeoefend via een verpleegkundige/verzorgende adviesraad (VAR).

4. Landelijk

Als je zorgprofessionals in het openbaar (zoals de politiek en media) een stem geeft. Denk bijvoorbeeld aan de Chief Nursing Officer bij het ministerie van VWS, de afdelingsbesturen van V&VN of verpleegkundigen en verzorgenden die regelmatig in de media komen.

MV180830 Venvn AMC T0I0617

Leergang: Versterk je professionele zeggenschap!

Worstel jij met de vraag: hoe zorg ik dat er naar mij geluisterd wordt, zodat er echt eens iets gaat veranderen? Dan ben je niet de enige! Veel verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten willen zich graag verder ontwikkelen als het gaat om professionele zeggenschap, maar lopen in de praktijk tegen bepaalde belemmeringen aan.

MV180830 Venvn AMC T0I1331

Landelijk Actieplan Zeggenschap

Als verzorgende, verpleegkundige, verpleegkundig specialist of begeleider je stem laten horen. Zelf beslissen als het over jouw vak gaat. Meepraten, meebepalen en invloed uitoefenen. Het maakt de kwaliteit van zorg én de tevredenheid over het werk beter. Daarom hebben twee beroepsverenigingen en vijf werkgeversorganisaties een Landelijk Actieplan Zeggenschap en Veerkracht opgesteld. Een gezamenlijk plan om de professionele zeggenschap van zorgprofessionals merkbaar te verbeteren, naar een hoger niveau te tillen en de veerkracht te versterken. Het ministerie van VWS stelt financiering beschikbaar voor zorgorganisaties. Doe ook mee!

Contact

Professionele zeggenschap info

Professionele zeggenschap volgen