'Bundel je krachten, versterk je positie'

  • 24 oktober 2019
  • Nieuwsbericht
  • Beroepsprofielen
  • V&VN Algemeen
Richard Touw_V &VN Magazine_katern_beroepsprofielen

De Wet BIG-II en de overgangsregeling leidden tot een hete zomer. Hoe kijken verpleegkundigen uit verschillende werkvelden erop terug? En hoe kijken ze vooruit? Aan het woord: Richard Touw, sociaal psychiatrisch verpleegkundige en bestuurslid van de afdeling V&VN Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen (SPV).

“Als afdelingsbestuur hebben we steeds tegen het bestuur van V&VN gezegd: doe deze Wet BIG-II nou niet. We voelden ons niet gehoord en hebben ook het gevoel onvoldoende te zijn geïnformeerd. In de ggz heb je de functie regiebehandelaar: dat zijn bijvoorbeeld psychiaters. ‘Regieverpleegkundige’ is daarom geen handige term, die naam moet eruit. Bovendien voelen wij sociaal psychiatrisch verpleegkundigen ons nu al regieverpleegkundige. Door onze post- hbo-opleiding SPV zijn wij gespecialiseerde verpleegkundigen. Waardeer ons op wat we nú doen.

Het is goed om ervoor te zorgen dat mensen zich blijven ontwikkelen, maar leg dat niet vast in de wet. Je kunt beter met de werkgever, bijvoorbeeld op cao-niveau, overleggen hoe je verder wilt groeien, hoe je je wilt specialiseren. Het is ook aan onszelf hoe we die beroepsstructuur verder uitwerken.

V&VN moet gaan doen wat de basis is van het verpleegkundig werk: voor verbinding zorgen, beroepsontwikkeling, certificering, visitatie van opleidingen. Besteed meer aandacht aan de na- en bijscholing. Stimuleer dat mensen zich inschrijven in een onafhankelijk kwaliteitsregister. Daarin kun je laten zien wat je aan opleiding hebt gedaan.

Veel mbo-verpleegkundigen roepen nu dat ze uit het vak stappen als deze wet met deze overgangsregeling doorgaat. Ik wil tegen hen zeggen: blijf in het vakgebied. Kijk hoe je je krachten kunt bundelen en je positie kunt versterken. Het is zo’n mooi vak. Doe waar je goed in bent.”

Bron: V&VN Magazine 6-2019 | Tekst: Kees Bals | Beeld: Roos Koole

Vanaf begin 2020 kun je reageren op berichten via het nieuwe verenigingsplatform van V&VN. Wil je nu al een reactie kwijt? Praat mee op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)