'Laat huidig personeel met rust'

  • 21 oktober 2019
  • Nieuwsbericht
  • Beroepsprofielen
  • V&VN Algemeen
Nico Tönjes_ambulancezorg

De Wet BIG-II en de overgangsregeling leidden tot een hete zomer. Hoe kijken verpleegkundigen uit verschillende werkvelden erop terug? En hoe kijken ze vooruit? Aan het woord: Nico Tönjes, verpleegkundig specialist bij Ambulance IJsselland en voorzitter van de afdeling V&VN Ambulancezorg.

“Het waren hectische tijden, zeker als directe collega’s bang zijn hun baan te verliezen door de overgangsregeling. Ik probeer daar nuancering in aan te brengen, maar het blijft lastig om mee om te gaan. Mensen zouden weer naar het hbo moeten of anders hun baan kwijt raken, terwijl de precieze invulling nog open lag en de sector daar zelf input voor kon geven.

Ik kan me voorstellen dat mensen het gevoel hebben niet gewaardeerd te worden. We moeten kijken hoe we het contact met de werkvloer verbeteren. Het zou onzin zijn om mensen weer naar de opleiding te sturen, mensen die aan alle scholingsverplichtingen hebben voldaan. Laat ze met rust. Al het huidige personeel zit al op hbo-niveau. Dat moet erkend worden. Punt!

Wat je wel kunt doen, is het een onderdeel maken van de bestaande na- en bijscholingsstructuur met cursussen van twee, drie, soms vijf dagen. Klaar. Bijscholen doen we toch al, heel veel zelfs. Het werk verandert constant. Twee jaar nadat ik indertijd de opleiding voor nurse practitioner afrondde, voldeed ik al niet meer aan het nieuwe beroepsprofiel en moest ik opnieuw in de schoolbanken. Niet leuk, maar wel nodig. Zo moeten we ook nu kijken. Waar liggen de tekorten, waar scholen we op bij? Maar de beroepssector bepaalt zelf waar die lacunes liggen en niet de minister.

We moeten goed inventariseren wat de beroepsgroep wil. Ik begrijp de emoties, maar laten we weer samen naar de minister gaan met wat we willen.”

Bron: V&VN Magazine 6-2019 | Tekst: Keel Bals | Beeld: Roos Koole

Vanaf begin 2020 kun je reageren op berichten via het nieuwe verenigingsplatform van V&VN. Wil je nu al een reactie kwijt? Praat mee op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)