#pakhetpodium: ‘We geven geen advies, we schrijven mee’

  • 12 mei 2024
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Leuwarde

Vele verpleegkundigen in Leeuwarden pakken het podium op de Dag van de Verpleging 2024

Er is veel om trots op te zijn, ziet V&VN-voorzitter Bianca Buurman tijdens het bezoek van V&VN aan de verpleegkundigen van Medisch Centrum Leeuwarden op 12 mei, de Dag van de Verpleging. Het is de aftrap van zestien werkbezoeken aan zorginstellingen in het hele land tussen 12 en 16 mei. Met de foto-actie ‘Pak het podium’ vieren de verpleegkundigen van MCL hun successen en delen ze waar ze trots op zijn. VAR-voorzitter Arno Huisman doet enthousiast mee en vertelt: “Positie innemen lukt steeds beter.”

De Verpleegkundige Adviesraad (VAR) is zich aan het ontwikkelen naar een verpleegkundig stafbestuur. “We willen loskomen van de A van adviserend, we willen meebepalen”, zegt Arno Huisman, VAR-voorzitter en lid van de bestuursraad. “Het is daarom een belangrijke en logische stap om te nemen.”

Dat ze hieraan toe zijn, blijkt uit de voorbereidingen voor de fusie met ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen. “We hebben geen advies gegeven over het fusieplan, we hebben meegeschreven aan het fusieplan.”

In de afgelopen jaren werd de VAR steeds zichtbaarder. Huisman: “We spreken structureel eens in de maand met 25 verpleegkundigen af die in expertgroepen werken aan de beroepsinhoud en beroepsontwikkeling, om verpleegkundige onderwerpen door te spreken. Wat speelt er op de verschillende afdelingen? Hoe kunnen we verbeteren?” 

Een groot verschil maken

V&VN-voorzitter Bianca Buurman: “We zijn op veel afdelingen in het hele ziekenhuis geweest. Er is zo veel om trots op te zijn. Bijvoorbeeld de medisch-psychiatrische unit, mede opgezet door verpleegkundigen, waarbij mensen met psychiatrische problemen goed worden begeleid bij een operatie of ziekenhuisopnamen.

“Of de Respiratory Care Unit op de longafdeling, opgezet door verpleegkundigen voor longpatiënten die hoogcomplexe zorg nodig hebben, zodat ze niet of pas later op de IC worden opgenomen. Dit maakt een groot verschil voor de patiënten die ermee te maken krijgen.”

Collage Leeuwarden
Deze verpleegkundigen in Leeuwarden pakten onder anderen het podium

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)

Gerelateerd