Meer ruimte voor verpleegkundigen bij Radboudumc

  • 10 april 2024
  • Nieuwsbericht
  • Zeggenschap
  • V&VN Algemeen
Werkbezoek Bianca 8 4 24
Bianca Buurman (vijfde van rechts) met VAR-leden en verpleegkundig directeuren van het Radboudumc.

Sinds de invoering van de Wet zeggenschap krijgen - en pakken - steeds meer zorgprofessionals de kans om invloed uit te oefenen op hun werk en het beleid van hun organisatie. Zo ook bij het Radboudumc in Nijmegen, waar anderhalf jaar geleden maar liefst tien verpleegkundig directeuren zijn benoemd. Hoe gaat dat in de praktijk? V&VN-voorzitter Bianca Buurman ging maandag op werkbezoek bij het academisch ziekenhuis om in gesprek te gaan over de positie van verpleegkundigen.

Het Radboudumc heeft de afgelopen jaren stappen gezet om verpleegkundigen een grotere stem te geven in de organisatie. Bijvoorbeeld door de benoeming van verpleegkundig directeuren (die elk samen met een medisch- en bedrijfskundig directeur aan het hoofd van een afdeling staan) en het goed organiseren van de Verpleegkundige Adviesraad (VAR) met ambassadeurs uit alle afdelingen. Maar ook door verpleegkundigen eerder te betrekken in het zorgtraject van patiënten en samen met de arts te kijken naar welke zorg het beste past.

“Een heel mooi voorbeeld is dat verpleegkundigen nu in een vroeg stadium in gesprek gaan met patiënten over wat zij belangrijk vinden en over verwachtingen en consequenties van een operatie. Soms leidt dat tot andere keuzes”, blikt Buurman terug op haar bezoek. “Waar veel organisaties zoeken naar hoe ze ‘verpleegkundiger’ kunnen worden, loopt Radboudumc hierin echt voorop.”

Tijdens gesprekken met de VAR en verpleegkundig directeuren ging het ook over het behoud van verpleegkundigen, regionale samenwerkingen en het verminderen van administratielast. Buurman: “IC-verpleegkundigen zijn een project gestart om administratie te verminderen. Vanuit het idee: wat is er nodig om goede zorg te bieden? Met succes, want verpleegkundigen zijn er bijna een half uur per dienst minder tijd aan kwijt.”

F9E6E6

Serie Zeggenschap

Als verzorgende, verpleegkundige of verpleegkundig specialist je stem laten horen. Meepraten, meebepalen en invloed uitoefenen. Het maakt de zorg beter.

Dit artikel is het tweede deel in de serie 'Zeggenschap' die we in 2024 publiceren.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)

Gerelateerd