Gemiste kans: té weinig tijd voor preventie

  • 11 december 2019
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Wijkverpleging_gesprek met oudere dame

Volgens 96 procent van de ondervraagde verpleegkundigen en verzorgenden is preventie een kerntaak binnen hun vak. Dit blijkt uit een peiling van V&VN over preventie, ingevuld door 1.370 verpleegkundigen en verzorgenden. “Pillen zijn belangrijk, maar leefstijlverandering levert nog veel meer gezondheidswinst op,” aldus een verpleegkundige. Toch zegt 45 procent van de verpleegkundigen en verzorgenden niet toe te komen aan deze volgens hen zo belangrijke taak. Als voornaamste reden wordt de tijdsdruk genoemd, gevolgd door het gebrek aan collega’s of onvoldoende deskundigheid binnen de organisatie. Kinderverpleegkundige en V&VN-bestuurder Conny van Velden: “Preventie moet beloond worden.”

Van Velden: “Iedereen is het erover eens dat preventie belangrijk is. Het voorkomt onnodige kosten en leed. Uit de peiling blijkt dat verpleegkundigen en verzorgenden voor een dilemma staan. Door de hoge werkdruk en het gebrek aan collega’s komen zij niet toe aan preventieve taken, terwijl deze juist zo belangrijk zijn om bijvoorbeeld ziekenhuisopnames te voorkomen. Bewustwording en meer tijd voor preventie is niet alleen een verantwoordelijkheid van verpleegkundigen en verzorgenden, maar juist ook van de werkgever, de zorgverzekeraar, gemeenten en de politiek. We willen daarom met andere partijen zoeken naar manieren om het voor verpleegkundigen en verzorgenden mogelijk te maken om, ook in tijden van krapte, meer tijd aan preventie te besteden”.

Linkedin 20191213 Magazinepreventie

V&VN Magazine over preventie

Lees meer over preventie in de nieuwe editie van V&VN Magazine, vrijdag 13 december bij alle leden in de brievenbus.

Lichaamsbeweging en goede hygiëne belangrijkste preventieve taken

Verpleegkundigen en verzorgenden vinden lichaamsbeweging (32 procent) van hun cliënten en patiënten het belangrijkst als het gaat om preventie. De top 5 belangrijkste preventie onderwerpen uit de peiling bestaat verder uit goede hygiëne/infectiepreventie (30 procent), decubituspreventie (28 procent), eenzaamheid (28 procent) en valpreventie (24 procent). “Door de hoge werkdruk merk ik dat ik de preventieve taken vooral naast mijn andere taken doe. Dit betekent dat ik voortdurend overuren maak”, merkt een verpleegkundige op in de peiling.

Verpleegkundigen richten zich in hun dagelijkse werk vooral op het geven van voorlichting en advies (75 procent) aan cliënten en patiënten. Verzorgenden noemen met name het vroegtijdig signaleren van gezondheidsproblemen (83 procent). “Preventie is winst op de lange termijn. Mensen blijven langer gezond en ook de kosten voor de zorg kunnen lager uitvallen,” aldus een verpleegkundige.

Factsheet Preventiev&VN

Vanaf begin 2020 kun je reageren op berichten via het nieuwe verenigingsplatform van V&VN. Wil je nu al een reactie kwijt? Praat mee op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)