V&VN Magazine: Preventie

  • 12 december 2019
  • V&VN magazine
  • V&VN Algemeen
20191212 Magazine Preventie #7 2019
V&VN Magazine #7 2019: Preventie

Als er één beroepsgroep is die zich bezighoudt met preventie, dan is het wel de groep verpleegkundigen en verzorgenden. Of het nu gaat om collectieve preventie (denk aan een dementievriendelijke samenleving of het tegengaan van eenzaamheid) of preventie bij een individuele patiënt of cliënt, als verpleegkundige of verzorgende speel je een onmisbare rol. Maar kom je hier in je dagelijkse werk wel voldoende aan toe?

Uit een peiling van V&VN blijkt dat 45% niet toekomt aan preventieve taken. Waar loop je nog meer tegenaan? En wat leveren preventieve maatregelen eigenlijk op? Aandacht voor antwoorden op deze én meer vragen over preventie in deze editie van V&VN Magazine.

In dit nummer

‘Nooit met het vingertje wijzen’
Een moeder die rookt in de omgeving van haar pasgeboren baby. Of een oudere met longklachten bij wie het huis blauw staat van de rook. Hoe ga je met dit soort situaties om? Een jeugdverpleegkundige, longverpleegkundige, verzorgende IG in de wijk en een verpleegkundig specialist ggz in opleiding over (stoppen met) roken in de zorg.
Lees het verhaal van jeugdverpleegkundige Ludger

Zorg ook voor jezelf
Als verpleegkundige of verzorgende zorg je iedere dag voor anderen, maar hoe zorg je ervoor dat je hier zelf niet aan onderdoor gaat? Twee verpleegkundigen en een verzorgende vertellen over hun ervaringen en geven tips.
➝ Lees de ervaringen en tips

Als je denkt dat het niet klopt, dan is dat vaak ook zo
Twee verzorgenden over het belang van risicosignalering. “Vertrouw op je niet-pluis-gevoel.”
Lees het interview over risicosignalering

‘Ik wil de kwalen vóór zijn’
De preventiekampioen, zo kun je wijkverpleegkundige Petra Feenstra wel noemen. Ze startte onder meer projecten over valpreventie en over veilig met je financiën omgaan. “Door mijn eigen ziekte weet ik hoe belangrijk het is problemen te voorkomen.”

Preventie in cijfers
Behoort preventie tot je kerntaken? Waar richt jij je op als het gaat om preventie? En kom je in je dagelijkse werk eigenlijk wel voldoende aan preventieve taken toe? We vroegen het jullie in een ledenpeiling.
Bekijk de peiling over preventie

‘Eén biertje moet toch kunnen, doe niet zo saai Rob’
Wijkverpleegkundige Pauline Arts over die ene cliënt die haar extra bewust maakte van het belang van nazorg om een terugval te voorkomen.
Lees de blog van Pauline

Wat weet jij van mondzorg?
Doe de test

En meer!

Vanaf begin 2020 kun je reageren op berichten via het nieuwe verenigingsplatform van V&VN. Wil je nu al een reactie kwijt? Praat mee op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)