Een nieuwe kijk op de wijk

  • 21 december 2023
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Trainingspilot Wijkverpleging Met VR Bril

Onder wijkverpleegkundigen draait een innovatieve trainingspilot met een Virtual Reality-bril. Zet je deze VR-bril op, dan kom je als verpleegkundige in een thuissituatie met een cliënt en een mantelzorger terecht. Door deze training leer je inschatten welke zorg nodig is en of er bijvoorbeeld sprake is van overbelasting van de mantelzorger. “Veel leuker en effectiever dan de bijna 160 pagina’s doorworstelen die de richtlijn 'Mantelzorg' telt”, zegt Anouk Apeldoorn, adviseur beroepsontwikkeling bij V&VN.

Op het kantoor van de beroepsvereniging in Utrecht is donderdag 21 december de pilot toegelicht aan bureaumedewerkers. Eerder al trainde Anouk een dozijn implementatiecoaches, die op dit moment bij diverse zorgorganisaties in ons land op hun beurt wijkverpleegkundigen wijzen op deze levensechte en moderne manier om de richtlijn 'Mantelzorg' te leren kennen. Medewerker van het Kennisinstituut V&VN Margot Fleuren: “Zo ontzettend leuk. Ik heb de opleiding tot implementatiecoach van deze richtlijn opgezet. Super dat deze richtlijn op een digitale manier vertaald is.”

De pilot komt goed op gang, vertelt Anouk. “Er zijn bij V&VN drie koffers, met in elke koffer vijf brillen. Die kunnen de implementatiecoaches reserveren. De eerste officiële ervaringen moeten nog binnenkomen, maar we weten in elk geval dat ervaringsgericht leren beter beklijft in het brein.

“Bovendien is het een veilige manier om te kunnen leren in situaties die ook spannend of risicovol kunnen zijn. Met de VR-bril kunnen de wijkverpleegkundigen op een leuke en relatief makkelijke manier op de hoogte worden gesteld van actuele richtlijnen.”

Hierna zal een andere VR-pilot worden gedraaid waarbij wijkverpleegkundigen in de thuissetting een delier leren herkennen. Regelmatig ontwikkelen patiënten bij ontslag uit het ziekenhuis een delier, maar dit herkennen wijkverpleegkundigen niet altijd.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)