‘Hoe vertaal je een richtlijn van 160 pagina’s naar de praktijk?’

  • 15 februari 2023
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Portret Ria Buiter
Ria Buiter

Elk jaar verschijnen er meerdere nieuwe of vernieuwde richtlijnen. Hoe zorg je er als zorgorganisatie voor dat verpleegkundigen en verzorgenden deze richtlijnen vervolgens ook volgen? Een implementatiecoach kan daarbij helpen. Dinsdag hebben de eerste deelnemers van de opleiding implementatiecoach wijkverpleging van V&VN hun diploma ontvangen. Eén van hen is Ria Buiter (61), wijkverpleegkundige bij de Zorgcirkel in Purmerend. “De truc is om een goede manier te vinden om een richtlijn te implementeren.”

In het najaar van 2021 ging de eerste lichting van start. “Ik heb me aangemeld omdat ik mij binnen mijn organisatie ook veel bezig houd met de kwaliteit van zorg. Ik heb nooit geleerd hoe ik iets goed kan implementeren. Toen deze opleiding voorbijkwam, heb ik mijn kans gepakt”, zegt Buiter.

Het is belangrijk dat zorgverleners op de hoogte zijn van de inhoud en het kunnen toepassen in de praktijk, vindt ze. “Richtlijnen zijn er natuurlijk niet voor niets. De truc is om een goede manier te vinden om een richtlijn te implementeren. Want hoe vertaal je 160 pagina’s naar de praktijk? Weinig collega’s hebben tijd om zo’n enorm document te lezen. Die tijd is er niet.”

Tijdens de opleiding ging ze aan de slag met de richtlijn Mantelzorg. “De kern van de richtlijn is dat er goed moet worden gelet op de balans tussen draagkracht en draaglast bij mantelzorgers. Als de draaglast te hoog is, vallen mantelzorgers uit en komen er meer taken bij ons terecht. En dat is – gezien de vergrijzing en het personeelstekort – het laatste wat we willen”, vertelt Buiter, die een plan van aanpak maakte om de balans tussen draagkracht en draaglast bij mantelzorgers in de gaten te houden.

Eerste deelnemers opleiding implementatiecoach wijkverpleging van V&VN
Ria Buiter (midden) met de andere deelnemers van de opleiding

“Bijvoorbeeld door bij de intake altijd meteen ook naar de mantelzorger te vragen en daar contact mee op te nemen, als de cliënt daarmee instemt tenminste. Dat gebeurde bij ons niet standaard. In een gesprek bekijken we vervolgens wat de mantelzorger aankan. En als diegene overbelast is, bepalen we samen hoe we ervoor kunnen zorgen dat de balans weer terugkomt.”

Buiter, die haar collega’s begeleidt bij deze nieuwe aanpak, begon in één van haar teams. Het is de bedoeling dat de richtlijn in alle wijkteams van haar organisatie geïmplementeerd gaan worden. “Het is leuk om te merken dat het echt wat oplevert en dat daarmee de kwaliteit van zorg verbetert. Ik hoop daarom dat meer collega’s deze opleiding kunnen volgen.”

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)