‘Ondersteuning verpleegkundigen en verzorgenden belangrijk bij meer inzet mantelzorg’

  • 14 juni 2024
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
3D8A0685

Het is belangrijk dat verpleegkundigen en verzorgenden goed worden ondersteund bij het begeleiden van mantelzorgers als die meer worden ingezet. Wat hebben zorgprofessionals dan nodig?” Dat zegt V&VN-voorzitter Bianca Buurman donderdag 13 juni in dagblad Trouw en opinieweekblad De Groene Amsterdammer.

Meer hulp van mantelzorgers betekent een andere rol voor zorgprofessionals. Het vraagt om meer coördinerende taken, zoals: het bespreken van risico’s, zien wanneer iemand bekwaam genoeg is om zorg te geven en signaleren of een mantelzorger niet overbelast raakt.

“Om deze rol goed te kunnen invullen, moeten we kijken wat verpleegkundigen en verzorgenden daarvoor nodig hebben”, legt Buurman uit. Als voorbeeld noemt ze de VR-training die V&VN heeft ontwikkeld. “Daarin leer je hoe je het gesprek aangaat met mantelzorgers, hoe je omgaat met overbelasting en hoe je de samenwerking kunt verbeteren.”

De hulp van mantelzorgers is niet de oplossing voor het personeelstekort, benadrukt V&VN-voorzitter Bianca Buurman. “Zo moet je het niet zien. Ik zie het veel meer als een manier om de kwaliteit van leven te vergroten, omdat het voor cliënten heel vertrouwd kan zijn als een partner of familielid kan helpen bij bepaalde zorgtaken.”

Meer inzet van mantelzorg betekent ook dat er anders moet worden gekeken naar veiligheid en vrijheid. “Het is het veiligst om mensen de hele dag te laten zitten, maar uiteindelijk gaan mensen daardoor ook achteruit en hebben ze misschien minder kwaliteit van leven. Dan accepteer je soms met de familie dat er risico’s zijn, zoals een val. Het is wel belangrijk dat je hier met elkaar het gesprek over voert en dit samen vastlegt. Als iemand valt, dan is dit een gecalculeerd risico en niet een fout die jij als zorgprofessional maakt.”

Bianca over mantelzorg op Radio 1

Beluister ook wat Bianca over dit onderwerp zegt in het NOS Radio 1 Journaal (vanaf 3:11:00).

Klik hier voor de radiouitzending

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)