AD brengt zorginfarct in de wijk in beeld

  • 4 oktober 2021
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Wijkverpleegkundige aan het werk

Cliënten die in afwachting van hun uitgestelde operatie achteruitgaan. En dus nóg meer zorg nodig hebben van de wijkverpleegkundigen of -verzorgenden die ze helpen. Ziekenhuizen die hun patiënten na een operatie niet kunnen ontslaan omdat er in ‘de wijk’ geen plek voor ze is. “Patiënten krijgen niet altijd meer de zorg die ze nodig hebben”, zegt V&VN-voorzitter Bianca Buurman in het Algemeen Dagblad vandaag.

De krant besteedt vandaag ruim aandacht aan de gevolgen van het zorginfarct in de wijkverpleging. In elke straat knelt het. Buurman wijst erop dat een deel van de cliënten in de wijkverpleging lang moet wachten voordat ze geholpen worden met douchen of aankleden. Er zijn schrijnende situaties als het gaat om palliatieve zorg. Mensen die thuis willen sterven, moeten vaak toch naar een hospice of ziekenhuis omdat er geen begeleiding voorhanden is.

Meer aandacht voor wijkverpleging

Fenny Steunenberg, bestuurslid van V&VN en verzorgende te Coevorden, ziet mensen lang wachten op een ziekenhuisopname. Met alle gevolgen van dien. Een dame in haar wijk die in afwachting is van haar rugoperatie kwam ten val en kan nu veel minder zelf. “Door de pijn komt ze moeilijk haar bed uit en kan ze zich lastig bewegen. Het is triest als je iemand zo moet achterlaten.”

Mensen zullen in de toekomst steeds langer thuis blijven wonen en dus nog vaker een beroep doen op wijkverpleegkundigen en verzorgenden. Maar die moeten er dan wel zijn! Daarom vindt V&VN dat er in de opleidingen meer aandacht moet komen voor het werk in de wijk. Ook moeten zorgprofessionals meer mogelijkheden krijgen om door te groeien. Bianca Buurman: “En wat voor de hele zorg geldt, geldt zeker ook voor de wijk. De salarissen moeten omhoog en de werkdruk omlaag.” 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)