V&VN: ‘Nog steeds te weinig tests’

  • 14 april 2020
  • Nieuwsbericht
  • Coronavirus
  • V&VN Algemeen
Testen corona
Foto © Marcel Jurian de Jong (ANP)

Verpleegkundigen en verzorgenden lopen tegen een muur op bij de aanvraag van een coronatest. Ondanks de toezegging dat zorgverleners al bij milde klachten een test mogen krijgen, lukt hen dat vaak niet. "Er zijn te weinig tests, de procedure om getest te worden verloopt moeizaam en te vaak klinkt er een afwijzing", zegt Gerton Heyne, voorzitter van V&VN vandaag in De Telegraaf. "Dat is onacceptabel."

Sinds ruim een week kun je als verpleegkundige of verzorgende sneller getest worden op corona. De testcapaciteit zou groeien van circa vierduizend tot 17.000 per dag. V&VN is blij met de steeds verdere verruiming van het testbeleid voor zorgprofessionals, maar in de praktijk merken verpleegkundigen en verzorgenden helaas nog weinig van die uitbreiding. Zo blijkt uit meldingen bij het meldpunt van V&VN
Heyne: "Onze leden merken weinig verschil met de periode voordat het landelijke testbeleid werd opgeschaald. Dat is pijnlijk, want we hebben al zoveel tijd verloren in verpleeghuizen en de wijkverpleging. Eerst met een onvoldoende aanbod van beschermende middelen, en nu weer met testen."

Schuldgevoel
De afgelopen week werd al duidelijk dat het coronavirus doorgedrongen is tot de verpleeghuizen. "Verpleegkundigen en verzorgenden voelen zich schuldig naar cliënten, collega’s en naasten. Ze zijn bang dat ze zelf een bron van besmetting zijn voor hun omgeving. Dat is mentaal zeer belastend", zegt Heyne. "Het vergroot de angst bij zorgprofessionals dat ze zich ontpoppen tot superverspreiders. We moeten verpleegkundigen en verzorgenden die bang zijn het virus te verspreiden helpen."

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)