Toch voorrang voor verpleegkundigen en verzorgenden bij coronatest

  • 14 september 2020
  • Nieuwsbericht
  • Coronavirus
  • V&VN Algemeen
Toch voorrang voor verpleegkundigen en verzorgenden bij coronatest
Foto © Sander Koning (ANP)

Verpleegkundigen en verzorgenden met klachten krijgen voorrang als zij zich willen laten testen op corona. Dat heeft minister de Jonge vrijdag 11 september in een brief bekend gemaakt. V&VN vroeg, samen met andere partijen, begin deze zomer al om voorrang. Destijds gaf het ministerie van VWS aan dat voorrang voor de zorg niet nodig was, omdat de wachttijden opgelost zouden worden. Inmiddels is duidelijk dat dat nog steeds niet is gelukt.

“Heel goed dat verpleegkundigen en verzorgenden tóch voorrang krijgen als zij getest willen worden. Hoe eerder hoe beter, vertelt V&VN voorzitter Gerton Heyne. Mooi dat dit gaat gebeuren. Nu moet nog wel de uitvoering goed geregeld worden. Want voorrang is mooi, maar er moet wel getest kúnnen worden.”

Minister de Jonge geeft in de brief aan dat zorgmedewerkers essentieel zijn voor het bestrijden en onder controle houden van corona en daarom kunnen zorgmedewerkers (en ook leraren) zich met voorrang laten testen in de zogenaamde fast lanes bij de plaatselijke GGD.

Testen met voorrang kan:
  • als je klachten hebt die passen bij de coronaklachten.
  • als je essentieel bent voor de (directe) patiënten-/cliëntenzorg en de continuïteit van zorg.
  • als het onmogelijk is om voor vervanging te zorgen.

Hoe moet een verpleegkundige aantonen dat hij/zij onvervangbaar is?

Gerton Heyne; “Aantonen dat het onmogelijk is om voor vervanging te zorgen is een opmerkelijke voorwaarde. Met het huidige personeelstekort is het al lastig, zo niet onmogelijk, om bij ziekte van een collega de roosters rond te krijgen. Door corona is dit alleen maar lastiger geworden. Hoe moet een verpleegkundige aantonen dat hij/zij onvervangbaar is? En hoe gaat de GGD dit controleren? Wij gaan ervanuit dat alle verpleegkundigen en verzorgenden, die in de directe patiëntenzorg werken, voldoen aan deze voorwaarde en dus in aanmerking komen voor de fast lane. Mocht je toch tegen problemen aanlopen, laat dit dan weten via het V&VN meldpunt! We zijn daarnaast blij met de mogelijkheid om voorrang te krijgen, maar het moet wel goed geregeld worden. We willen echt voorkomen dat verpleegkundigen of verzorgenden meerdere dagen thuis moeten wachten op de aanvraag of de uitslag van een test.

Minister verwacht vanaf oktober meer testcapaciteit

Aanmelden voor de voorrangstest kan bij de plaatselijke GGD, naar verwachting vanaf vrijdag 18 september. Minister de Jonge verwacht dat er in oktober meer testcapaciteit is, waardoor de voorrangsregeling volgens hem slechts een paar weken nodig is. “Testen met voorrang kan alleen goed gaan als dit niet onnodig ten koste gaat van het kunnen testen van andere mensen met klachten. Het is daarom niet de bedoeling dat zorginstellingen die het testen van zorgmedewerkers al zelf hebben georganiseerd hiermee stoppen.” benadrukt de Jonge.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)