V&VN Magazine: Samen beslissen

  • 7 oktober 2021
  • V&VN magazine
  • V&VN Algemeen
V&VN Magazine: Samen beslissen

Hoewel dokters een liesbreukoperatie afraadden, kwamen wijkverpleegkundige Femke en cliënt Tiny samen tot een andere conclusie. Femke: “Ik vertelde wat de risico’s waren.” Tiny: “Maar het was mijn eigen beslissing.” In deze editie van V&VN Magazine vertellen verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten over hun ervaringen met samen beslissen. Hoe werkt dat als je te maken hebt met wilsonbekwaamheid? Vier collega’s – op de ic, in de psychogeriatrische zorg, op de kinderafdeling en in de verslavingszorg – vertellen over hun dilemma’s en uitdagingen. Je leest het (en meer) in V&VN Magazine: Samen beslissen.

In dit nummer:

‘We besloten samen dat de zorg wat minder kan’

Bij samen beslissen ga je samen met een patiënt of cliënt op zoek naar de zorg of behandeling die het beste bij iemand past. Iets waar je wijkverpleegkundige Femke en Tiny (90) niets meer over hoeft uit te leggen. Samen doen ze hun verhaal. Femke: “Ik vertelde wat de risico’s waren.” Tiny: “Maar het was mijn eigen beslissing.”

Lees het interview met Femke en Tiny

Samen beslissen in cijfers

Een meerderheid van verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten ervaart problemen bij samen beslissen. Dat blijkt uit een peiling van V&VN ingevuld door meer dan 1.400 zorgprofessionals. We zetten de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek op een rij. En we bekijken ook: hoe kijken patiënten en cliënten naar samen beslissen?

‘Zijn zoon zei: nee hoor, niks verpleeghuis’

Verpleegkundige Jenneke, verzorgende Anneke en verpleegkundig specialist Lucyl: je kunt ze experts samen beslissen noemen. Beren op de weg? Die zijn er om te worden verjaagd. Ze vertellen over hun ervaringen.

Test: wat zou jij doen?

Samen beslissen klinkt simpel, maar dat is het niet. Geen situatie is hetzelfde. Wanneer doe je extra moeite om een patiënt of cliënt te overtuigen en wanneer doe je juist een stap terug? We hebben een paar mogelijke praktijkvoorbeelden geschetst van samen beslissen met ouderen. Wat zou jij doen?

Doe de test

Samen beslissen bij wilsonbekwaamheid

Hoe kom je samen op één lijn als een patiënt of cliënt niet zelf kan beslissen? Vier collega’s – op de ic, in de psychogeriatrische zorg, op de kinderafdeling en in de verslavingszorg – vertellen over hun dilemma’s en oplossingen.

➝ Lees hier het interview met Dick, verpleegkundig specialist GGZ: "Zonder ingrijpen hadden we hem een keer dood aangetroffen."

➝ Lees hier het interview met Mirte, kinderverpleegkundige: "De groep van twaalf tot zestien jaar vind ik het lastigst, zeker als een kind een behandeling wel wil en de ouders niet."

'Verken de kwaliteit van leven’

Wat vindt de oudere patiënt met verschillende aandoeningen zélf belangrijk in het leven? Soms is dat iets heel anders dan zorgverleners denken, zegt verpleegkundige en gezondheidswetenschapper Ruth Pel van Vilans. Zij promoveerde op het onderwerp ‘Samen beslissen met ouderen met multimorbiditeit’ en vertelt over haar onderzoek.

Lees hier het interview met Ruth

Wat we weten van corona

Al ruim anderhalf jaar wapenen we ons met maatregelen, beschermende middelen, teststraten en coronadashboards. Maar wat hebben we de afgelopen tijd geleerd over het coronavirus? Je leest de laatste inzichten over besmetting, langdurige klachten, sterfte en vaccins.

En meer…

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)