Richtlijn Veranderende seksuele gezondheid

 • Richtlijn V&VN

 

Deze richtlijn is geautoriseerd door V&VN

De besturen van de betrokken V&VN-afdelingen en andere betrokken partijen hebben inhoudelijk akkoord gegeven. Op basis van dit akkoord heeft het bestuur van V&VN de definitieve versie geautoriseerd.

V&VN richtijn Veranderende seksuele gezondheid

V&VN Diabeteszorg, V&VN Verpleegkundig Specialisten, V&VN Geriatrie &
Gerontologie, V&VN Pijnverpleegkundigen, V&VN Neuro & Revalidatie, V&VN Urologie verpleegkundigen, V&VN Reumatologie, V&VN Praktijkverpleegkundigen & Praktijkondersteuners, V&VN Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen, V&VN Consultatieve Psychiatrie, V&VN GGZ Verpleegkunde, V&VN Vakcommissie GGZ en V&VN Wetenschap in Praktijk zijn betrokken geweest bij de ontwikkeling van deze richtlijn.

Eigenaar: V&VN
Jaar van uitgifte: 2022

V&VN Richtlijn Veranderende Seksuele Gezondheid

Start jij het gesprek over seksualiteit?

Een goede seksuele gezondheid is belangrijk voor een goede kwaliteit van leven. Een ziekte of veranderd lichaam kan gevolgen hebben voor iemands seksuele gezondheid. Het is daarom belangrijk om veranderende seksuele gezondheid te herkennen en bespreekbaar te maken. Dit is niet altijd eenvoudig. Misschien omdat je niet weet hoe je het gesprek met de zorgvrager start. Omdat je het zelf ongemakkelijk vindt om het te bespreken of je merkt dat collega’s er weinig aandacht voor hebben.

De campagnetoolkit "Maak seksuele gezondheid bespreekbaar" bevat praktische hulpmiddelen die je ondersteunen bij het bespreekbaar maken van seksuele gezondheid.

Je kunt de tools inzetten om het gesprek over dit onderwerp binnen jouw team en met jouw collega’s te voeren en handvatten om hierover in gesprek te gaan met de zorgvrager. Zo help je eventuele taboes rondom seksualiteit te doorbreken.

Via onderstaande button vind je de uitleg voor de toolkit. Scroll verder naar beneden voor de zes verschillende tools. 

Open uitleg toolkit
Visual Nieuwsberichten

Wordt er binnen jouw organisatie gewerkt met een intranet of online communicatietool? Vraag de intranetbeheerder om deze kant-en-klare nieuwsberichten te delen, zodat het belang van seksuele gezondheid door al je collega’s gezien wordt.

Bekijk template nieuwsberichten

Visual Posters

Om jezelf en collega’s door de dag heen bewust te maken dat het belangrijk is om over (veranderende) seksuele gezondheid te praten, kun je deze posters gebruiken. Print ze op A3 en hang ze op in een team- of vergaderruimte.

Staande poster   Liggende poster  

Visual Vragenkaartjes

Wil je het gesprek aangaan met jouw collega’s? Gebruik deze vragenkaartjes tijdens de koffiepauze of in een overleg om het thema seksuele gezondheid op de kaart te zetten.


Digitale versie   Print versie

Visual Overzicht Levensfasen (2)

Een tool die je inzicht geeft in de seksuele ontwikkeling van een gemiddeld mens. Af te drukken en op te hangen in een teamruimte of om digitaal te bekijken en te delen met collega’s.

Open visualisatie per levensfase

Visual Gesprekskaart

Deze tool bevat concrete stappen en aandachtspunten die jij kunt inzetten om seksuele gezondheid met de zorgvrager te bespreken.


Digitale versie   Printversie  

Visual Zakkaartje

Weten naar wie je een zorgvrager met specifieke vragen of klachten kunt doorverwijzen? Dit zakkaartje bevat verwijsmogelijkheden die je in het contact met de zorgvrager kunt gebruiken.

Open zakkaartje

Verpleegkundige Met Jonge Patient (ingezoomd)
 • 9 maart 2022
 • Nieuwsbericht
 • Richtlijnen en protocollen
 • V&VN Algemeen

‘Gesprekken over seksualiteit moeten uit de taboesfeer komen’

Annemarie Verwoerd is verpleegkundig specialist in de ouderenzorg: ‘Als je door de schaamte heen weet te prikken, kun je cliënten enorm helpen.’ Ziekte heeft vrijwel altijd invloed op de seksuele gezondheid van cliënten. Hoe kunnen verzorgenden en verpleegkundigen hier goed mee omgaan?

Veranderend Seksueel Functioneren
 • 14 januari 2019
 • Nieuwsbericht
 • Richtlijnen en protocollen
 • V&VN Algemeen

Slaapkamerperikelen bespreekbaar maken, hoe doe je dat?

Veranderd seksueel functioneren bij de patiënt, veel verpleegkundigen en verzorgenden krijgen ermee te maken. Hoe maak je dit onderwerp bespreekbaar en wat kun jij doen? Veel zorgprofessionals vinden dit moeilijk.
Voeten_bed
 • 15 april 2019
 • Nieuwsbericht
 • Richtlijnen en protocollen
 • V&VN Algemeen

11 tips om slaapkamerperikelen bespreekbaar te maken

Erectieproblemen als gevolg van medicatie, een relatie die onder druk staat doordat het ziektebeeld intimiteit in de weg staat of ongewenst gedrag dat voortkomt uit seksuele frustratie. Of je nu werkzaam bent in een verpleeghuis, de wijk of in het ziekenhuis; in alle sectoren kunnen patiënten te maken krijgen met veranderd seksueel functioneren.

 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)