V&VN Magazine: #baasineigenvak

  • 6 mei 2021
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Banner Magazine 2021 2

Hoe zorg je ervoor dat er naar onze beroepsgroep wordt geluisterd? In aanloop naar de Dag van de Verpleging vertellen verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten in deze editie van V&VN Magazine hoe zij de zorg verbeteren door hun stem te laten horen. We zetten inspirerende ervaringen en algemene inzichten over zeggenschap op een rij. Christine Paauwe-Meijer, voormalig verpleegkundig directeur van het Prinsengrachtziekenhuis, vertelt over de invloed van verpleegkundigen door de jaren heen. Op de cover staat verpleegkundig specialist Teie Salomons, hij werkt in een nurse led clinic. Hoe maakt die aanpak de zorg beter? Je leest het (en veel meer) in V&VN Magazine: #baasineigenvak

In dit nummer:
- ‘Wij zijn de experts’

Verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten vertellen hoe zij de zorg verbeteren door hun stem te laten horen. Ook voor zichzelf. “Dat ik een standpunt inneem en dat onderbouw met argumenten, maakt me een betere zorgprofessional.”

- Durven, doen en volhouden

Maar hoe zorg je dat je stem wordt gehoord? Er is geen vaste handleiding of uitgestippeld pad naar meer zeggenschap. We zetten een aantal ervaringen en algemene inzichten op een rij. Lees meer...

- ‘Wij horen mee te beslissen in de top’

Christine Paauwe-Meijer (69) is voormalig verpleegkundig directeur van het Prinsengrachtziekenhuis. Ze vertelt over invloed van verpleegkundigen door de jaren heen én de kentering die ontstaat. “De mensen op de werkvloer, die moeten het bepalen.”

- ‘Een crisis is hét moment om te laten zien waar je voor staat’

Hoe staat het met de invloed van verpleegkundigen in ziekenhuizen tijdens een crisissituatie? Beter dan ongeveer een jaar geleden werd gedacht, ontdekte verpleegkundige en onderzoeker Pieterbas Lalleman.

- We vinden veel, maar laten we genoeg van ons horen?

Toen Fenny Steunenberg, verzorgende IG en bestuurslid van V&VN, zich realiseerde dat verzorgenden vaak slecht vertegenwoordigd worden in organisaties, besloot ze er iets aan te doen. “Wat me sterkt, is de kans om iets te veranderen voor de positie van verzorgenden. Wij zijn de experts van de praktijk. Wij doen ertoe.”

- Wat weet jij over de zeggenschap van vroeger?

Het thema zeggenschap is actueler dan ooit. Maar ook vroeger stapten verpleegkundigen en verzorgenden naar voren om hun stem te laten horen. Wat weet jij over de emancipatie van ons beroep en onze voorbeelden van vroeger? Doe de test!

- Wat we weten over corona

Al ruim een jaar wapenen we ons met maatregelen, beschermende middelen, teststraten en coronadashboards. Maar wat hebben we de afgelopen tijd geleerd over het coronavirus? Je leest de laatste inzichten over besmetting, sterfte, langdurige klachten en vaccinatie.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)