'We moeten zorg leveren die oog heeft voor iedereen'

  • 8 juni 2021
  • V&VN magazine
  • V&VN Algemeen
Mark Lugard Magazine 2 2021 Baas In Eigen Vak
Foto © Arnold Reyneveld

Verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten vertellen hoe zij de zorg verbeteren door hun stem te laten horen. Dit keer: verpleegkundige Mark Lugard (60).

“In de huisartsenpraktijk waar ik werk, luisterde ik naar het gesprek van de assistente met een patiënt van Afrikaanse komaf. De man zei weinig en leek de assistente niet aan te kijken. Achteraf hadden mijn collega en ik het erover. Zij vond dat de patiënt weinig emoties toonde, en noemde hem ‘vlak’, terwijl ik gezien had dat hij meerdere keren slikte.

En dat is, net als weinig praten, een teken dat er iets anders in de patiënt omgaat, dan slikt hij iets weg. Misschien was hij verdrietig.” Het is een illustratie van de andere blik die Mark meeneemt in zijn werk als verpleegkundige voor Arts en Zorg in een asielzoekerscentrum.

Door mijn Surinaamse afkomst begrijp ik mensen met een migratieachtergrond misschien toch iets beter.

“Door mijn Surinaamse afkomst begrijp ik mensen met een migratieachtergrond misschien toch iets beter”, vertelt hij. “We moeten zorg leveren die oog heeft voor iedereen. En daarvoor is het belangrijk om meer gebruik te maken van de kennis en ervaring van zorgmedewerkers met een migratieachtergrond. Zij brengen iets extra’s.”

Taalbarrières

Mark zit sinds een jaar in de ledenraad van V&VN. “Hiermee hoop ik een voorbeeld te zijn voor andere zorgprofessionals met een migratieachtergrond, dat ze iets makkelijker een stap naar voren zetten. In de verenigingsraad zet ik me in voor veilige werkplekken zonder racisme. En ik wil kijken hoe we de medezeggenschap voor iedereen toegankelijk kunnen maken.”

In de veertig jaar dat hij in de zorg werkt, leerde Mark rekening houden met taalbarrières bij patiënten. “Stel, iemand klaagt over hoofdpijn en je weet dat zijn woordenschat beperkt is, dan kan het zijn dat hij geen ander woord tot zijn beschikking heeft voor de pijn die hij voelt. Dan moet je geen paracetamol voorschrijven, maar je afvragen wat hij bedoelt. Misschien is zijn pijn psychisch en wil hij vertellen dat hij zich zorgen maakt.”

Bron: V&VN Magazine 2-2021 | Tekst: Inge Klijn | Beeld: Arnold Reyneveld

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)