'Vraag je je af waarom niemand ingrijpt? Grijp zelf in'

  • 14 juni 2021
  • V&VN magazine
  • V&VN Algemeen
Evelyn Naalden Magazine 2 2021 Baas In Eigen Vak
Foto © Arnold Reyneveld

Verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten vertellen hoe zij de zorg verbeteren door hun stem te laten horen. Dit keer: Evelyn Naalden (29), verpleegkundig specialist AGZ.

“Met een aantal collega’s ondernamen we gelijk actie, hoewel we niet precies wisten wat ons te wachten stond.” Evelyn woont in Brabant, dat vorig jaar als eerste op slot ging vanwege corona. Ze was nog in opleiding en liep stage in een huisartsenpraktijk. “Er waren geen regels en protocollen voor wijkverpleegkundigen terwijl daar een enorme behoefte aan was. Samen met een senior wijkverpleegkundige, vier wijkverpleegkundigen en een arbocoördinator hebben we een viraal team opgericht en gekeken hoe je in deze tijd goede zorg geeft én zelf gezond blijft.”

Telefoon uit het hele land

Ze werd al snel door collega’s uit het land gebeld toen corona zich verder verspreidde, met de vraag hoe zij de wijkzorg aanpakten. De richt lijnen van het RIVM waren niet gericht op het werk in de wijk. Het viraal team ontwikkelde een zorgpad, waarin bijvoorbeeld staat hoe je kunt helpen voorkomen dat een patiënt besmet raakt en hoe je een besmette patiënt behandelt.

Wijkverpleegkundigen zijn heel goed in hun werk, maar vaak ook heel bescheiden. Terwijl niemand beter weet wat ons vak inhoudt dan wijzelf.

Het team publiceerde dit op de nieuwe website wijkverpleging.org. “Daar kun je bijvoorbeeld checken of je patiënt het beste thuis af is of in het ziekenhuis. En hoe je daar een gesprek over aangaat. De website maakte zichtbaar dat wij in de wijk mensen uit het ziekenhuis houden. We maakten duidelijk welke belang rijke rol we hebben in de totale zorgketen.”

Kleine stappen maken

Evelyn: “Een bekende omdenken-quote is: als je je afvraagt waarom niemand ingrijpt, grijp dan zelf in. Ik heb me hard gemaakt dat wij kunnen deelnemen aan belangrijke overleggen met managers, huisartsen en longartsen. Als wij hun niet vertellen wat we doen en wat mogelijk is, weten ze het ook niet.

Wijkverpleegkundigen zijn heel goed in hun werk, maar vaak ook heel bescheiden. Terwijl niemand beter weet wat ons vak inhoudt dan wijzelf. Je hoeft niet meteen in Den Haag aan te schuiven, het verschil kun je ook al maken in je team, of wijk. Door kleine stappen te maken, zoals bijvoorbeeld in gesprek gaan met je collega’s, ervaar je al snel dat je meer invloed hebt dan je denkt.”

Bron: V&VN Magazine 2-2021 | Tekst: Saskia Smith | Beeld: Arnold Reyneveld

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)