'Kom voor jezelf op, ook al schop je heilige huisjes omver'

  • 3 juni 2021
  • V&VN magazine
  • V&VN Algemeen
Regina Vlot Magazine 2 2021 Baas In Eigen Vak
Foto © Arnold Reyneveld

Verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten vertellen hoe zij de zorg verbeteren door hun stem te laten horen. Dit keer: verzorgende IG Regina Vlot (43).

“Twitter is een mooi medium om iets over mijn werk te vertellen”, zegt Regina (zelf te volgen op @keulenregina. “En natuurlijk geef ik ook mijn mening. Het is leuk om met onbekenden over het werk van verzorgenden in gesprek, of discussie, te gaan.”

Ervaringen delen

Hoe belangrijk het is om een stem te hebben, merkte ze begin vorig jaar. Ze maakte zich druk over het beschermingsmateriaal van “abominabele kwaliteit” waar zij en haar collega’s in het verpleeghuis in moesten werken. Regina ging zelf op zoek naar ander materiaal. Toen ze daar over twitterde werd dat opgepakt door onder meer de Volkskrant en EenVandaag.

“Eindelijk, want in alle gesprekken over corona bungelden de verzorgenden ergens onderaan. Terwijl wij ook aan het bed staan, ook met een patiënt of cliënt in aanraking komen. Nu kon ik mijn verhaal en mijn ervaringen vertellen.”

Als ik tegen mensen zeg wat ik doe, is hun eerste reactie vaak: ‘Oh, je wast billen.’ We doen zoveel meer dan dat.

Regina vindt dat verzorgende te lang een ondergeschoven beroep is geweest. “Als ik tegen mensen zeg wat ik doe, is hun eerste reactie vaak: ‘Oh, je wast billen.’ We doen zoveel meer dan dat. Het is zo’n mooi beroep. We werken samen met verpleegkundigen, maar pakken óók zelfstandig veel dingen op. Als een cliënt een wond heeft die verbonden moet worden en de wondverpleegkundige heeft opgeschreven hoe dat moet, dan doe ik dat zelf. Ik heb wondverzorging gehad op mijn opleiding.”

Trots op het vak

Door zichtbaar te zijn, zo merkt ze, inspireert ze niet alleen collega’s, maar laat ze ook aan een breed publiek zien wat haar vak inhoudt. “V&VN heeft me daarom gevraagd om ambassadeur te worden voor verzorgenden, iets wat ik graag doe. Wat ik collega’s wil meegeven is dat ze trots op hun vak mogen en moeten zijn, maar vooral dat ze hun kwaliteiten moeten laten zien en voor zichzelf moeten opkomen. Ook al schop je dan heilige huisjes omver.”

Bron: V&VN Magazine 2-2021 | Tekst: Saskia Smith | Beeld: Arnold Reyneveld

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)