'Wij zijn de experts in ons vakgebied'

  • 18 mei 2021
  • V&VN magazine
  • V&VN Algemeen
V&VN Magazine: 'Wij zijn de experts in ons vakgebied' (C-verpleegkundige Lisette Kremers)
Foto © Arnold Reyneveld

Verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten vertellen hoe zij de zorg verbeteren door hun stem te laten horen. Dit keer: IC-verpleegkundige Lisette Kremers (28) bij het Radboudumc in Nijmegen.

“Ik was nog maar net aangesteld als VAR-voorzitter toen de coronacrisis begon. Als IC-verpleegkundige voelde ik de drang om zoveel mogelijk op de afdeling te werken. Het maakte mijn eerste jaar als voorzitter behoorlijk turbulent”, vertelt Lisette. Tijdens de eerste coronagolf werden veel zorgverleners flexibel ingezet. Dat was een van de eerste dingen die Lisette en de VAR oppakten.

Flexibele schil

“Het was ontzettend fijn dat het kon, maar daar moest een structurele oplossing voor komen. Je kunt bijvoorbeeld een kinderverpleegkundige die al twintig jaar op de kinderafdeling werkt niet zomaar de zorg over volwassen covidpatiënten geven. Ons advies was om te onderzoeken op welke wijze een flexibele schil aan medewerkers mogelijk is in dit soort crisissituaties. Onder andere daardoor is afgelopen zomer een scholingstraject ontwikkeld, zodat verpleegkundigen van andere afdelingen nu beter voorbereid zijn op werk in de covidzorg.”

Onze invloed zorgt voor optimale zorg voor de patiënt.

De VAR geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de Raad van Bestuur. “Waar zien we verbeteringen, wat speelt er landelijk en hoe kunnen we dat vertalen naar onze eigen organisatie? Daarnaast oefenen we invloed uit door informeel gesprekken te voeren met stakeholders binnen de organisatie.”

Optimale zorg

“Ik vind het belangrijk om me in mijn vak te verbreden en mee te denken, zowel op de werkvloer als daarbuiten. Door mijn werk  bij de VAR ontwikkel ik mezelf, want ik ben binnen mijn organisatie in een heel andere wereld terechtgekomen, dan die van verpleegkundige op de werkvloer.”

Het aankomend jaar streeft Lisette naar een VAR-ambassadeur in elk verpleegkundig team. “We willen graag korte lijnen met de werkvloer en verpleegkundigen betrekken in ontwikkelingen van ons vak en de organisatie. Wij zijn immers expert in ons vakgebied en door onze stem te laten horen kunnen we invloed hebben op ons werk. Dat zorgt uiteindelijk voor optimale zorg voor de patiënt.”

Bron: V&VN Magazine 2-2021 | Tekst: Saskia Smith | Beeld: Arnold Reyneveld

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)