'Je kunt dingen veranderen zodra je de eerste stap zet'

  • 21 juni 2021
  • V&VN magazine
  • V&VN Algemeen
Stefaan Verheugt Magazine 2 2021 Baas In Eigen Vak
Foto © Arnold Reyneveld

Verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten vertellen hoe zij de zorg verbeteren door hun stem te laten horen. Dit keer: Stefaan Verheugt (30), verzorgende IG op de somatische afdeling van een verpleeghuis.

Naast verzorgende IG, is Stefaan gemeenteraadslid voor het CDA in Bergen op Zoom. Op de middelbare school zat hij al in de jeugdraad, die advies geeft aan de gemeente. “Daar zag ik hoe leuk de lokale politiek is. Vanwege mijn werk wordt er al snel naar mij gekeken als het over de zorg gaat. Ik denk praktisch. Als er een fiets- en voetpad wordt aangelegd, vraag ik bijvoorbeeld of de stoep breed genoeg is voor een scootmobiel.

Meldpunt opgericht

En op mijn werk ergerde ik me soms aan de deeltaxi. Ik vind dat een mevrouw van tachtig die naar de verjaardag van haar kleinkind wil niet een uur, of langer, moet wachten op de taxi. Ik heb een meldpunt voor klachten opgericht. Daardoor zijn uiteindelijk die wachttijden verkort. Verder heb ik me hard gemaakt dat het nieuwe stadszandstrand rolstoeltoegankelijk werd.”

Ik vind dat een mevrouw van tachtig die naar de verjaardag van haar kleinkind wil niet een uur, of langer, moet wachten op de taxi.

Stefaan ziet dat het grote verhaal in de politiek vooral zakelijk en financieel is. Wat kost het om een straat opnieuw in te richten? Hij wil dat verhaal sociaal maken. Wat zijn de gevolgen voor de mensen die er wonen? Zijn praktische instelling probeert hij ook in zijn werk te gebruiken. “Voor cliënten is het bijvoorbeeld fijn om buiten te zijn. Toen ik in de krant las dat een bedrijf hier in de stad sociaal wilde ondernemen heb ik hen benaderd. Ze hebben voor ons een terras aangelegd, zodat cliënten makkelijk zelfstandig naar buiten kunnen.”

“Wat ik collega’s in de zorg wil laten zien, is dat je dingen kunt veranderen zodra je een eerste stap zet. Stuur een brief of voer een gesprek. Ga de politiek in of sluit je aan bij de OR. Wat je doet maakt niet uit. Je kunt er zoveel werk van maken als je wilt. Het belangrijkste is te weten dat je het verschil kunt maken.”

Bron: V&VN Magazine 2-2021 | Tekst: Saskia Smith | Beeld: Arnold Reyneveld

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)