RENEW: Beter Laten in de wijkverpleging

Venvn Verzorgend Wassen Ea RWF 03584

Door toenemende vergrijzing, verschuiving van zorg naar de thuissituatie en ouderen die langer thuis blijven wonen verandert het werk in de wijkverpleging. Er komt steeds meer nadruk te liggen op preventie, zelfredzaamheid en samen beslissen met de cliënt en diens naasten.

Dit maakt het extra belangrijk om je energie en tijd in te zetten voor passende zorg aan de cliënt en terughoudend te zijn met Beter Laten-handelingen. Beter voor de cliënt, voor jou en voor de zorg in het algemeen. Kijken jullie in jouw team wel eens naar welke zorg jullie anders kunnen doen?

Aan de slag

Laat je inspireren door de wijkteams die je voor gingen in de pilot RENEW. In dit project zijn samen met de  deelnemende wijkteams handige tools ontwikkeld die helpen om een Beter Doen/Beter Laten-project te starten. Wil je ook aan de slag met Beter Doen/Beter Laten zorghandelingen? Gebruik dan deze praktische stappenplannen en ondersteunende tools die je stap voor stap door het proces leiden, van opstarten tot borgen van de nieuwe aanpak.

 

Toolkit Algemeen

Weet je nog niet met welke zorghandeling jullie aan de slag willen? Maak dan gebruik van het algemene RENEW- stappenplan. Dit plan helpt je in 6 stappen bij het opstarten, uitvoeren, evalueren en borgen van de Beter Doen/Beter Laten zorghandeling van jullie keuze. De volgende ondersteunde tools helpen je binnen de stappen verder.

 1. Actieplan
 2. Beter Laten lijst
 3. Filmpje RENEW
 4. Draaiboek startbijeenkomst
 5. PowerPoint startbijeenkomst
 6. Gesprekstool cliënt
 7. Gesprekstool oefenen team

Toolkit Smetten

Willen jullie als wijkteam aan de slag met preventie of behandeling van smetten? Maak dan gebruik van de Toolkit Smetten. Het is ontwikkeld voor en door wijkverpleegkundige teams. De tools bevatten specifieke voorbeelden en tips uit de praktijk en helpen je om stap voor stap met je collega’s aan de slag te gaan met de richtlijn Smetten.

Stappenplan Smetten


Stappenplan Smetten

 1. Actieplan
 2. Beter Laten Lijst
 3. Film RENEW
 4. Draaiboek startbijeenkomst
 5. PowerPoint Startbijeenkomst
 6. Gesprekstool cliënt
 7. Gesprekstool oefenen team
 8. PowerPoint Smetten
 9. Richtlijn Smetten
 10. Praktijkkaart preventie
 11. Praktijkkaart behandelen
 12. Patiëntfolder
 13. Infographics Smetten


Toolkit Minder vaak wassen met water en zeep/Verzorgend wassen

Willen jullie als wijkteam aan de slag met minder vaak wassen met water en zeep? Maak dan gebruik van de bijbehorende Toolkit. Het is ontwikkeld voor en door wijkverpleegkundige teams. De tools bevatten specifieke voorbeelden en tips uit de praktijk en helpen je om stap voor stap met je collega’s aan de slag te gaan met het verminderen van dagelijks wassen met water en zeep en het, waar wenselijk, implementeren van verzorgend wassen.

Venvn Verzorgend Wassen Ea RWF 03529 Bewerkt

De ene dag onder de douche, de andere dag verzorgend wassen

Het terugdringen van Beter Laten zorghandelingen in de wijkverpleging is een belangrijke stap op weg naar duurzamere zorg en meer zelfredzaamheid. Om te zien of dat ook echt werkt in de praktijk, gaf wijkteam Brunssum 1 van thuiszorgorganisatie Buurtzorg zich op voor een pilot met verzorgend wassen. “Een prima alternatief naast het douchen.”

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)