Beter Laten 2.0 per sector

MV191120 Venvn Bethem T0I4874

Voor elke sector is in samenwerking met het werkveld een top 5 Beter laten handelingen opgesteld. Het gaat hierbij om handelingen die nu nog veel voorkomen en die je, als je aan de slag gaat met beter laten, als eerste kunt oppakken. Onder 'Algemeen' vind je de complete Beter Laten- en Beter Doen-lijst.

Richtlijnen bevatten ook handelingen die bewezen effectief zijn en je dus juist beter wel kunt doen. Al die handelingen vind je terug in de Beter Doen-lijsten. In totaal zijn er in 72 richtlijnen 414 verpleegkundige ‘Beter Doen’ handelingen ontdekt. Dit overzicht helpt verpleegkundigen en verzorgenden in hun dagelijkse werk.

Geestelijke gezondheidszorg


Verpleeghuiszorg


Verstandelijke gehandicaptenzorg


WijkverplegingZiekenhuiszorg


Algemeen

Neem voor inhoudelijk vragen of over het opstellen van de Beter Laten- en Beter Doen-lijsten contact op

Radboudumc.


Handelingen die je beter wel kunt doen

Richtlijnen bevatten ook handelingen die bewezen effectief zijn en je dus juist beter wel kunt doen. Al die handelingen vind je terug in de Beter Doen-lijsten. In totaal zijn er in 72 richtlijnen 414 verpleegkundige ‘Beter Doen’ handelingen ontdekt. Dit overzicht helpt verpleegkundigen en verzorgenden in hun dagelijkse werk.

Artikelen, infographics en de Beter Laten Lijst uit 2017

Beter Laten Lijst 2017 Peiling Beter Laten

V&VN voerde in maart 2017 een peiling uit via haar ledenpanel. Zo’n 600 verpleegkundigen en verzorgenden uit diverse sectoren (langdurige zorg, ziekenhuiszorg, GGZ) reageerden op deze peiling. Hier komt een duidelijke top 5 uit naar voren van overbodige handelingen.

Infographic: Beter Laten Katheters Infographic: Beter Laten Wondzorg Infographic: Beter Laten Fixeren Broodje kennis in het OLVG over Beter Laten

Op 4 en 5 april gingen in totaal tweehonderd verpleegkundigen van het OLVG in Amsterdam met elkaar in gesprek over de Beter Laten-lijst. Dat gebeurde tijdens het Broodje Kennis: een vierjaarlijks kennisevenement voor verpleegkundigen in het OLVG. De Beter Laten-lijst is een lijst met 66 verpleegkundige en verzorgende handelingen waarvan je je af kunt vragen of ze nodig zijn, of dat je ze beter kunt laten omdat dit tijd oplevert voor je zelf of minder leed voor jouw patiënt. De lijst werd vorige zomer door onderzoekers van het Radboudumc gepresenteerd.

Beter Laten: 5 tips voor de praktijk

Studenten Jessie van Heumen en Daan Jongbloets deden voor ziekenhuis Bernhoven onderzoek naar de Beter Laten lijst. Nu komen zij met concrete resultaten waar de volgende studenten mee verder kunnen.

Beter Laten in het HagaZiekenhuis

Onderzoekers van IQ healthcare presenteerden eerder dit jaar de Beter Laten-lijst: een lijst met 66 handelingen die je beter kunt laten. De lijst was voor de VAR van het HagaZiekenhuis aanleiding actief aan de slag te gaan.

Hbo-v studenten aan de slag met de Beter Laten lijst

Studenten Jessie van Heumen en Daan Jongbloets kijken adhv de Beter Laten lijst welke overbodige handelingen voorkomen in protocollen en gedrag en maken een plan voor wat nodig is om deze handelingen voortaan niet meer te doen.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)