Vervolgonderzoek voorbehouden handelingen gestart

  • 28 april 2016
  • Nieuwsbericht
  • VS Register
  • VS Register

Het vervolgonderzoek naar de uitvoering van de voorbehouden handelingen endoscopieën, electieve cardioversie en defibrillatie door verpleegkundig specialisten is van start gegaan. Doordat er bij het eerste evaluatieonderzoek te weinig respons was op deze onderdelen, worden ze voorlopig nog niet definitief vastgelegd in de Wet BIG.

De verpleegkundig specialist heeft de afgelopen jaren zelfstandig voorbehouden handelingen mogen uitvoeren in de vorm van een experiment. De meest uitgevoerde voorbehouden handelingen zijn onder andere het voorschrijven van geneesmiddelen en injecteren. Naar aanleiding van het eerdere evaluatieonderzoek, dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS, heeft Minister Schippers gezegd dat een groot deel van deze handelingen definitief zal worden opgenomen in de Wet BIG.

Resultaten

Uit het evaluatieonderzoek blijkt dat de verpleegkundig specialist de mogelijkheid om zelfstandig voorbehouden handelingen uit te voeren effectief en doelmatig heeft benut. Ook patiënten blijken zeer tevreden over de geleverde zorg. Het vervolgonderzoek wordt uitgevoerd door een onderzoeksteam van Maastricht UMC+, onder leiding van hoogleraar chronische zorg Bert Vrijhoef.

De onderzoekers hebben twee vragen:
1.Aan alle Verpleegkundig Specialisten de vragen in welk deelspecialisme zij zijn opgeleid, welke voorbehouden handelingen zij indiceren, delegeren en/of uitvoeren en in welk werkveld zij werkzaam zijn.
2.Aan alle VS’en die cardioversie, endoscopieën en defibrillatie uitvoeren vragen omtrent de uitvoering hiervan.

Medewerking van verpleegkundig specialisten is noodzakelijk om te zorgen voor wettelijke verankering voor de beroepsgroep van de voorbehouden handelingen cardioversie, endoscopieën en defibrillatie in de Wet BIG.

Oproep

De onderzoekers willen enkele korte vragen stellen aan alle verpleegkundig specialisten (een quickscan) om de uitkomsten van het vervolgonderzoek in het juiste perspectief te kunnen plaatsen. Het invullen van de quickscan kost 2 minuten. Door veroudering is deze quickscan niet langer in te vullen

Cardioversie, endoscopieën en defibrillatie

Verpleegkundig specialisten die cardioversie, endoscopieën en defibrillatie uitvoeren, wordt gevraagd om een uitgebreidere vragenlijst in te vullen na de quickscan. Het invullen van deze vragenlijst kost ongeveer 20 minuten. Ook wordt hun gevraagd indien mogelijk twee artsen te benaderen om een digitale vragenlijst in te vullen.

 

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!