Update invoering nieuw specialisme AGZ

  • 4 september 2020
  • Nieuwsbericht
  • VS Register

Op 13 juli 2020 gaf de minister toestemming voor de invoering van het nieuwe specialisme AGZ per 1 januari 2021. In het nieuwe specialisme worden de vier somatische specialismen samengevoegd. De voorbereidingen voor de implementatie van het nieuwe specialisme zijn in volle gang. Graag geven we je een update over hoe het omzetten naar het nieuwe specialisme in zijn werk gaat, wat je moet doen en hoe het zit met je portfolio, de herregistratie, het BIG-register en de UZI-Pas.

De effectieve omzetting naar het nieuwe specialisme gaat vanaf 1 januari 2021 plaatsvinden. Vanaf dat moment start de Registratiecommissie met het omzetten van de registraties naar het nieuwe specialisme AGZ. De VS-en acute en intensieve zorg worden op 1 januari 2021 automatisch omgezet. VS-en chronische en preventieve zorg kunnen de omzetting naar het nieuwe specialisme vanaf 1 januari 2021 bij het RSV aanvragen nadat ze het aanvullend scholingsprogramma hebben gevolgd.
Het aanvullend scholingsprogramma is ontwikkeld door de Hogeschool Utrecht in samenwerking met VS-en chronische en preventieve zorg en is dit najaar al te volgen. Binnenkort zullen we je verder informeren over waar je alle praktische informatie (zoals data, locaties een kosten) over het aanvullend scholingsprogramma kan vinden.

Portfolio, BIG-registratie en UZI-pas

De omzetting naar het nieuwe specialisme AGZ verandert verder niets aan je portfolio of je registratieperiode, die blijven hetzelfde. Het nieuwe specialisme AGZ zal ook automatisch worden aangetekend in het BIG-register. Indien je in het bezit bent van een UZI-pas, dan zul je een nieuwe UZI-pas aan moeten vragen.

Alle informatie op de vernieuwde themapagina

Hoe en wanneer je de UZI-pas kunt aanvragen, vind je op de vernieuwde themapagina ‘Nieuw specialisme AGZ’. Op deze themapagina vind je per specialisme alle praktische informatie over hoe de omzetting naar het nieuwe specialisme verloopt, op welke data bepaalde stappen in gang worden gezet en welke acties je zelf moet ondernemen. We plaatsen hier direct nieuwe informatie zodra deze beschikbaar is, dus bezoek de themapagina regelmatig.

Volgende update in november

In november ontvang je meer informatie over de invoering van het nieuwe specialisme AGZ. Je ontvangt dan onder andere nadere informatie over de omzettingsprocedure voor VS-en chronische en preventieve zorg en over de mogelijke gevolgen die de overgang naar het nieuwe specialisme heeft voor je AGB-code.