Start pilot Bekwaamheid in de toekomst

  • 26 juni 2023
  • Nieuwsbericht
  • VS Register

Hoe kan een verpleegkundig specialist – meer dan nu – zélf bepalen wat zij moet doen om bekwaam te blijven voor herregistratie? Deze vraag staat centraal in het traject Bekwaamheid in de toekomst dat de Registratiecommissie en het College Specialismen Verpleegkunde zijn gestart. 32 verpleegkundig specialisten testen nu een nieuwe werkwijze.


Verpleegkundig specialisten tonen elke vijf jaar aan dat zij voldoen aan de herregistratie-eisen van de beroepsgroep. Sinds de start van de herregistratie in 2014 zijn er signalen dat de herregistratie-eisen te veel als een keurslijf worden ervaren. Dit heeft al geleid tot veel verbeteringen. Toch blijven veel verpleegkundig specialisten aangeven dat hun herregistratie niet genoeg zegt over hun werkelijke bekwaamheid. Daarom zijn RSV en CSV het traject Bekwaamheid in de Toekomst gestart. Het moet uitmonden in een nieuw beroepsportfolio met een herregistratiemethode die beter aansluit op de beroepssituatie en de ontwikkelbehoefte van verpleegkundig specialisten en meer ruimte biedt voor eigen regie.


De 32 deelnemers hebben elk zo hun eigen motivaties om mee te doen aan de pilot. Tijdens de instructiebijeenkomsten begin juni gaven zij bijvoorbeeld aan: “Ik doe mee omdat ik eerder kritiek heb geuit”, “Ik heb mijn punten behaald, maar heb ik ook genoeg kennis opgedaan?”, “Ik irriteer me nu aan de bureaucratie”, “Ik vind het leuk om bij te dragen aan verbeteringen”, “Ik ben benieuwd naar een niet-bestraffend systeem” en ”Als je aan tafel zit kun je invloed uitoefenen”.


De deelnemers testen de nieuwe werkwijze tot 31 december 2023. Daarna wordt de pilot geëvalueerd. Begin maart 2024 verschijnt het eindrapport. Daarna beslissen CSV en RSV of zij de nieuwe methode – eventueel in een verbeterde versie – gaan invoeren en welke consequenties dat heeft voor de norm en het portfolio. De nieuwe herregistratiemethode zal op zijn vroegst eind 2025 worden ingevoerd.

  • Registers
  • Verpleegkundig Specialisten Register

Bekwaamheid in de Toekomst: nieuwe methode herregistratie

Zelf bepalen wat jij nodig hebt om bekwaam te blijven als verpleegkundig specialist, dat is de kern van de nieuwe herregistratiemethode die ontworpen is binnen het traject Bekwaamheid in de Toekomst.