Zij-instromer Theo Loonen ging vol voor de bootcamp
- 1 juli 2025
- V&VN magazine
- V&VN Algemeen

Het MBO College West heeft een speciaal lokkertje voor onder anderen aankomende mbo-v-studenten: het Smarthouse. In het Amphia Ziekenhuis begint het behoud van nieuwe collega’s op hun eerste werkdag: met een leerzame 'bootcamp'. Het zijn twee bijzondere praktijkvoorbeelden om nieuwe zorgcollega’s te werven én te behouden.
De eerste dag op een nieuwe werkplek is altijd onwennig. Het Amphia Ziekenhuis in Breda heeft een bijzondere manier bedacht om nieuwe verpleegkundigen zich snel thuis te laten voelen. Voor ze aan de slag gaan, leren ze in een vijfdaagse bootcamp de ins en outs van het ziekenhuis kennen. Zij-instromer Theo Loonen-van Bokhoven (36) is er blij mee. “Het is echt een extra steun in de rug.”
Een lange, ongebruikelijke weg
Theo werkt sinds kort als verpleegkundige op de afdeling Traumachirurgie van het Amphia. Hij heeft een lange, ongebruikelijke weg afgelegd om op die plek te komen. Hij werkte als onderwijsassistent en gezinscoach, studeerde een aantal jaren pedagogiek, gaf les, en was reservist bij de landmacht. Daar gaf hij instructie in de militaire versie van EHBO. Later gaf hij ook cursussen bij de brandweer. Vanuit die achtergrond ging hij daarna aan de slag bij de medische dienst van de Efteling.
Corona zorgde ervoor dat dit werk stil kwam te liggen en dat Theo ging nadenken over een toekomst in de verpleging. “Ik had al een paar modules van de opleiding gedaan. Daar wilde ik verder mee. Ik ben de voltijdopleiding hbo-verpleegkunde gaan doen. Dat was nogal een besluit, ik was ook kostwinner. De opleiding heb ik in drie jaar afgerond, begin maart was ik klaar.”
Oefenen in het skillslab
Hij was op dat moment al in gesprek met het Amphia Ziekenhuis waar hij een ‘mooie vacature bij Traumachirurgie’ had gezien. In april kon hij beginnen, met de bootcamp. “Dat is een Amphia-breed programma voor verpleegkundigen van alle afdelingen. Daar trekken ze een voltijdse werkweek voor uit.”
Het programma is, zoals bij een bootcamp hoort, intensief. “Gedurende de week hebben we veel e-learnings gehad, twaalf modules. Voor een deel ging het om het opfrissen van kennis, maar ook om dingen die specifiek zijn voor het Amphia.” Onderwerpen waren bijvoorbeeld het veilig werken met medicatie, een rekentoets, valpreventie, het veilig begeleiden van interventies, het herkennen van mishandeling en melden van huiselijk geweld.
Daarnaast oefenden de deelnemers met de apparaten en de werkwijzen van het Amphia. Dat gebeurde in het skillslab, de trainingsruimte van het ziekenhuis. “Denk aan het werken met een infuuspomp, controleren van risicovolle medicatie en reanimatie. Deels is dat bekend, maar het is goed te weten met welk materiaal het ziekenhuis werkt en waar je het kunt vinden.”
Een kruising tussen Ganzenbord en Triviant
Belangrijk was ook de introductie van het elektronisch patiëntendossier EPIC. “Het is handig als je daar een beetje thuis in bent als je aan de slag gaat.’’ Bijzonder was ook het gezelschapsspel dat op de laatste dag van de bootcamp op tafel kwam. Een kruising tussen Ganzenbord en Triviant met vragen naar weetjes en verworven inzichten, speciaal voor het programma ontwikkeld.
Theo is enthousiast over de bootcamp. “We hebben veel gedaan. In een rustige omgeving kun je dingen die je in je werk nodig hebt beter leren en begrijpen.” De kennismaking met de zeven collega’s die eraan meededen, was ook prettig. “We komen elkaar regelmatig tegen en spreken elkaar nog. Eén werkt op dezelfde afdeling.”
Bron artikel: V&VN Magazine 2-2025 Tekst: Rudolf Kleijn | Beeld: Martin Dijkstra
Lees ook deel 1: 'Smarthouse valt in de smaak bij mbo-v-studenten: "Cool!"'

Deel jouw succesverhaal!
Zorgorganisaties hebben vele mogelijkheden om nieuwe zorgprofessionals aan te trekken en hun huidige zorgpersoneel te behouden. Zo kunnen ook flexibele werkregelingen de arbeidsparticipatie van diverse groepen verhogen. Cultuursensitief werken kan leiden tot een betere samenwerking en meer werkplezier. Zelf kunnen wij ons vak aantrekkelijker maken door onderling succesvolle voorbeelden van collega's werven en behouden te delen en over te nemen. Heb jij een inspirerend voorbeeld? Deel het via de groep 'Arbeidsmarkt' op het V&VN Verenigingsplatform.

Wat doet V&VN?
V&VN vindt het belangrijk dat verpleegkundigen, verzorgenden IG en verpleegkundig specialisten zich kunnen ontwikkelen. Zodat de beste zorg wordt geleverd én we werkplezier blijven ervaren. V&VN zet daarom stevig in op ontwikkeling, onder meer via de V&VN Academie. Maar we stimuleren ook zeggenschap en we gaan met partijen in gesprek om te zorgen voor goede stagebegeleiding, opleidings- en ontwikkelmogelijkheden.
Samen maken we de zorg beter. Word lid!
Wij zijn de verpleegkundigen, verzorgenden IG en verpleegkundig specialisten van Nederland. Verenigd in V&VN zetten we ons in voor (kennis)ontwikkeling en het versterken en positioneren van onze beroepen. Wil jij zeggenschap over jouw vak? Sluit je dan bij V&VN aan! Met ruim 100.000 leden vormen we één krachtige stem. Van de werkvloer tot in politiek Den Haag.
