Sta je al een tijd ingeschreven in het Kwaliteitsregister? Houd er dan rekening mee dat je elke vijf jaar een herregistratie aanvraagt, ook voor je deskundigheidsgebied(en).

Deze herregistratie staat los van je herregistratie in het BIG-register, maar heeft wel hetzelfde doel: aantonen dat je bekwaam blijft doordat je voldoet aan de eisen. In het BIG-register gaat het om werkervaringseisen, in het Kwaliteitsregister om je deskundigheidsbevordering, die is vastgelegd in de Beroepsnorm deskundigheidsbevordering.

Herregistratie kun je alleen aanvragen als je bent ingelogd in het Kwaliteitsregister. Vanaf twaalf weken voor het aflopen van je herregistratie zie je een knop bovenin je portfolio.

Eisen voor herregistratie in het Kwaliteitsregister

Voor alle geaccrediteerde scholingen en overige deskundigheidsbevorderende activiteiten (ODA) die je opgeeft, krijg je punten. Om in aanmerking te komen voor herregistratie in het Kwaliteitsregister heb in totaal 184 punten nodig, waarvan een deel geaccrediteerde scholing: als verpleegkundige minimaal tachtig punten en als verzorgende minimaal zestig punten geaccrediteerde scholing. Het puntenaantal dat je hebt opgebouwd, vind je terug in je portfolio. We gaan ervan uit dat je in de afgelopen vijf jaar 2.080 uur (dat zijn 1850 netto uren, dat wil zeggen acht uur per week) hebt gewerkt als verpleegkundige of verzorgende. Deze voorwaarde staat gelijk aan de herregistratie voor het BIG-register.

Deskundigheidsnorm 184 punten in 5 jaar

Herregistratie aanvragen in het Kwaliteitsregister

Bekijk deze instructievideo

Of volg deze stappen:

1. Log in op je portfolio in het Kwaliteitsregister
2. Check of alle informatie die je hebt ingevoerd up-to-date is
3. Klik links bovenin je portfolio op de knop ‘Herregistratie aanvragen’
4. In het vervolgscherm zie je de status van je portfolio. Bij een groene status voldoe je aan de herregistratie-eisen, bij een rode status niet. Klik op ‘Volgende’
5. Kies bij een groene status vervolgens voor de optie ‘Ik vraag herregistratie aan en vink ‘Ik onderschrijf het reglement’ aan
6. Bij een rode status krijg je de volgende opties in beeld: ‘Ik vraag herregistratie beperkte duur 1 jaar aan’ of ‘Ik vraag herregistratie beperkte duur 2,5 jaar aan’.  Lees voor uitleg hieronder verder onder het kopje ‘Herregistratie beperkte duur aanvragen’
7. Klik op ‘Volgende’
8. Je ziet nu een overzicht van je aanvraag
9. Klik op ‘Verstuur’
10. Je aanvraag is verzonden
11. Na het versturen van je aanvraag ontvang je een mail

Tijdelijke coulanceregeling coronacrisis

Vanwege de coronacrisis is de herregistratieplicht tijdelijk opgeschort en zijn de herregistratie-eisen verlaagd voor alle verpleegkundigen en verzorgenden die tijdens de coronaperiode in het Kwaliteitsregister geregistreerd staan.

Afhankelijk van de datum van jouw herregistratie gelden verschillende regelingen:

  1. Loopt jouw vijfjarige registratieperiode af tussen 1 maart 2020 en 31 december 2020, dan geldt een verlaging van 10%. Bij jouw volgende herregistratie over vijf jaar geldt een verlaging van 20%, waar je gebruik van kunt maken.
  2. Loopt jouw registratieperiode af tussen 1 januari 2021 en 31 december 2025, dan geldt een verlaging van 20% waar je eenmalig gebruik van kunt maken.

    Indien je in aanmerking komt voor één van deze regelingen, zie je vanzelf de optie ‘Coulance i.v.m. coronacrisis’ in je portfolio staan. Daarmee kun je herregistratie aanvragen.

Medio 2022 wordt het weer verplicht om herregistratie bij het Kwaliteitsregister V&V aan te vragen. Voldoe je al aan de verlaagde herregistratie-eisen vraag dan gewoon herregistratie aan. Voldoe je op dit moment nog niet aan de verlaagde herregistratie-eisen? Lees dan op de pagina ‘Mogelijkheden aanvragen herregistratie met corona-coulanceregeling’ wat je kunt doen.

NB Je status blijft wel rood, omdat de gebruikelijke 184 uur de norm blijft en dit een tijdelijk uitzonderingsregel is.Lees meer over de maatregelen in de coulanceregeling wegens COVID-19 (waaronder de 10% vermindering herregistratie-eisen) en in de Uitbreiding coulanceregeling wegens COVID-19 (waaronder de 20% vermindering herregistratie-eisen).

 

Herregistreren voor een deskundigheidsgebied

Voor elk deskundigheidsgebied moet je na vijf jaar apart herregistratie aanvragen en veertig geaccrediteerde punten halen. Lees meer

Herregistratie beperkte duur aanvragen

Heb je niet voldoende aan scholing of andere leeractiviteiten gedaan en voldoe je niet aan de eisen voor herregistratie? Vraag dan eenmalig een ‘herregistratie beperkte duur’ van één of tweeënhalf jaar aan. Je registratieperiode verschuift dan met één of tweeënhalf jaar. De punten die je in het eerste jaar of in de eerste tweeënhalf jaar van de oorspronkelijke periode hebt behaald, vervallen dan. Je vraagt via één van de herregistratieknoppen in je portfolio herregistratie beperkte duur aan.

Registratie wijzigen van verzorgende naar verpleegkundige

Wil je je niet herregistreren, maar je registratie van verzorgende naar verpleegkundige wijzigen? Lees bij veelgestelde vragen hoe je dat regelt.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!