Sta je al een tijd ingeschreven in het Kwaliteitsregister? Houd er dan rekening mee dat je elke vijf jaar een herregistratie aanvraagt, ook voor je deskundigheidsgebied(en).

Deze herregistratie staat los van je herregistratie in het BIG-register, maar heeft wel hetzelfde doel: aantonen dat je bekwaam blijft doordat je voldoet aan de eisen. In het BIG-register gaat het om werkervaringseisen, in het Kwaliteitsregister om je deskundigheidsbevordering, die is vastgelegd in de Beroepsnorm deskundigheidsbevordering.

Herregistratie kun je alleen aanvragen als je bent ingelogd in het Kwaliteitsregister. Vanaf twaalf weken voor het aflopen van je herregistratie zie je een knop bovenin je portfolio.

Eisen voor herregistratie in het Kwaliteitsregister

Voor alle geaccrediteerde scholingen en overige deskundigheidsbevorderende activiteiten (ODA) die je opgeeft, krijg je punten. Om in aanmerking te komen voor herregistratie in het Kwaliteitsregister heb in totaal 184 punten nodig, waarvan een deel geaccrediteerde scholing: als verpleegkundige minimaal tachtig punten en als verzorgende minimaal zestig punten geaccrediteerde scholing. Het puntenaantal dat je hebt opgebouwd, vind je terug in je portfolio. We gaan ervan uit dat je in de afgelopen vijf jaar 2.080 uur (dat zijn 1850 netto uren, dat wil zeggen acht uur per week) hebt gewerkt als verpleegkundige of verzorgende. Deze voorwaarde staat gelijk aan de herregistratie voor het BIG-register.

Deskundigheidsnorm 184 punten in 5 jaar

Herregistratie aanvragen in het Kwaliteitsregister

Bekijk deze instructievideo

Of volg deze stappen:

1. Log in op je portfolio in het Kwaliteitsregister
2. Check of alle informatie die je hebt ingevoerd up-to-date is
3. Klik links bovenin je portfolio op de knop ‘Herregistratie aanvragen’
4. In het vervolgscherm zie je de status van je portfolio. Bij een groene status voldoe je aan de herregistratie-eisen, bij een rode status niet. Klik op ‘Volgende’
5. Kies bij een groene status vervolgens voor de optie ‘Ik vraag herregistratie aan en vink ‘Ik onderschrijf het reglement’ aan
6. Bij een rode status krijg je de volgende opties in beeld: ‘Ik vraag herregistratie beperkte duur 1 jaar aan’ of ‘Ik vraag herregistratie beperkte duur 2,5 jaar aan’.  Lees voor uitleg hieronder verder onder het kopje ‘Herregistratie beperkte duur aanvragen’
7. Klik op ‘Volgende’
8. Je ziet nu een overzicht van je aanvraag
9. Klik op ‘Verstuur’
10. Je aanvraag is verzonden
11. Na het versturen van je aanvraag ontvang je een mail

Tijdelijke coulanceregeling coronacrisis
Vanwege de coronacrisis hoef je tijdelijk minder uren deskundigheidsbevordering te doen. Bij 165 uren (ipv 184) en voldoende geaccrediteerde uren (zie onderstaande afbeelding) kun je je alsnog herregistreren, via de optie 'Coulance i.v.m. coronacrisis'. Als je hiervoor in aanmerking komt is je status wel rood* maar verschijnt de optie ‘Coulance i.v.m. coronacrisis’ in je portfolio naast de beperkt duur alternatieven.

*De reden waarom je status rood blijft is omdat de gebruikelijke 184 uur de norm blijft en dit een tijdelijk uitzonderingsregel is


Lees meer over de maatregelen in de coulanceregeling wegens COVID-19 

Update december: Vanwege de tweede golf is de coulanceregeling verlengd en verruimd. Bekijk de nieuwe regeling 

Herregistreren voor een deskundigheidsgebied

Voor elk deskundigheidsgebied moet je na vijf jaar apart herregistratie aanvragen en veertig geaccrediteerde punten halen. Lees meer

Herregistratie beperkte duur aanvragen

Heb je niet voldoende aan scholing of andere leeractiviteiten gedaan en voldoe je niet aan de eisen voor herregistratie? Vraag dan eenmalig een ‘herregistratie beperkte duur’ van één of tweeënhalf jaar aan. Je registratieperiode verschuift dan met één of tweeënhalf jaar. De punten die je in het eerste jaar of in de eerste tweeënhalf jaar van de oorspronkelijke periode hebt behaald, vervallen dan.

Registratie wijzigen van verzorgende naar verpleegkundige

Wil je je niet herregistreren, maar je registratie van verzorgende naar verpleegkundige wijzigen? Lees bij veelgestelde vragen hoe je dat regelt.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!