Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over het Kwaliteitsregister V&V, je portfolio of je account? Op deze pagina vind je antwoorden op veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact op.

Kwaliteitsregister: inschrijven, inschrijving wijzigen en opzeggen 

Hoe kan ik me inschrijven in het Kwaliteitsregister?
Je bent nog niet bekend bij V&VN en/of het Kwaliteitsregister Wanneer je nog geen lid bent van V&VN en/of nog niet staat ingeschreven in het Kwaliteitsregister, regel je dit via de knop 'Inschrijven' rechts bovenin de website. Je vult hier alle benodigde gegevens in.

Hoe kan ik me opnieuw inschrijven voor het Kwaliteitsregister?
Vraag je geen herregistratie aan na afloop van je registratieperiode of voldoe je niet aan de herregistratie-eisen, dan wordt jouw inschrijving in het Kwaliteitsregister beëindigd. Als je aan de toelatingseisen voldoet kun je je opnieuw inschrijven in het Kwaliteitsregister.

Hoe kan ik mijn registratie in het Kwaliteitsregister wijzigen van verzorgende naar verpleegkundige?
Sta je als verzorgende ingeschreven in het Kwaliteitsregister, maar heb je de opleiding tot verpleegkundige (hbo-v of mbo-v) afgerond en sta je inmiddels geregistreerd in het BIG-register? Dan is het nodig om je registratie in het Kwaliteitsregister te wijzigen. Voor verpleegkundigen gelden namelijk andere normen dan voor verzorgenden. De wijziging regelt V&VN voor je. Dit moet je doen: stuur een mailtje naar registers@venvn.nl en vermeld hierin je BIG-nummer. Houd er wel rekening mee dat je ‘oude’ portfolio na de wijziging niet meer zichtbaar is, dus maak op tijd een screenshot of print je oude portfolio.

Hoe kan ik mijn inschrijving in het Kwaliteitsregister opzeggen?
Je registratie in het Kwaliteitsregister kun je op elk moment opzeggen. Dit kan uitsluitend schriftelijk (V&VN, t.a.v. registers, Postbus 8212, 3503 RE Utrecht) of via e-mail (registers@venvn.nl). Vermeld duidelijk:

- je naam, emailadres en relatienummer;
- de datum waarop je je registratie wilt laten doorhalen;
- om welk register het gaat (één van de basisregisters en/of één of meer deskundigheidsgebieden); en
- de reden waarom je wilt opzeggen

De vroegste datum waarop jouw registratie wordt opgezegd, is de datum waarop wij je opzegging hebben ontvangen. Opzeggen van een registratie in het verleden is niet mogelijk.

Zeg je je registratie in het Kwaliteitsregister tussentijds op, dan worden ook jouw eventuele registraties in deskundigheidsgebieden opgezegd. Er vindt geen restitutie van kosten plaats.

Deze procedure heeft geen betrekking op beëindiging van het lidmaatschap van V&VN. Zie daarvoor lidmaatschap van V&VN opzeggen.

Ik ben wel lid van V&VN/ingeschreven in het Kwaliteitsregister, maar heb geen Mijn V&VN-account, wat moet ik doen?
Iedereen die lid is van V&VN heeft ook de mogelijkheid om in te loggen op Mijn V&VN. Ga naar de inlogpagina rechtsbovenaan deze website en kies daar voor ‘Wachtwoord vergeten’. Ontvang je e-mails van V&VN? Vul dan het e-mailadres in waarop je deze mails ontvangt.

Mijn punten kunnen niet worden toegevoegd. Wat doe ik verkeerd?
Controleer goed of het relatienummer of BIG-nummer dat je hebt doorgegeven correct is. Is dit het geval dan sta je niet ingeschreven in het Kwaliteitsregister V&V. Je kunt dit controleren door in te loggen op Mijn V&VN. Zie je daar geen knop met ‘Open portfolio’ dan dien je je eerst nog in te schrijven in het Kwaliteitsregister.

Deskundigheidsgebieden

Hoe registreer ik me in een deskundigheidsgebied?
Ben je al lid van V&VN en het Kwaliteitsregister, of nog niet? In het document Veelgestelde vragen inschrijven deskundigheidsgebied (pdf), staat alles wat je moet weten over het inschrijven in deskundigheidsgebieden.

Portfolio in het Kwaliteitsregister

Hoe kan ik mijn portfolio inzien?
Klik rechts bovenin deze pagina op Mijn V&VN en log in met je e-mailadres en je wachtwoord. Vervolgens zie je onder Mijn registers de registers waarin je staat ingeschreven. Klik op Kwaliteitsregister en vervolgens op Open mijn portfolio.

Hoe kan ik als leidinggevende een portfolio van een medewerker inzien?
De medewerker kan je inzage geven in het portfolio. Dit kan onder de knop Inzage (zie tab bovenaan je portfolio). Iemand van buiten de organisatie kan inzage in het portfolio krijgen via Inzage -> Inzage individueel.

Ik verander van werkgever, wat moet ik doen?
Het maakt niet uit waar je werkt. Je portfolio blijft altijd van jou. Ook als je verandert van werkgever. Mocht je e-mailadres wijzigen, dan kun je dit aanpassen onder ‘Wijzig gegevens’ in het Kwaliteitsregister. Het kan voorkomen dat de naam van je oude werkgever nog bij je persoonlijke gegevens staat. Stuur dan een mailtje naar registers@venvn.nl en het wordt voor je aangepast.

Hoe vraag ik herregistratie in het Kwaliteitsregister aan? 
Bekijk deze video waarin precies wordt uitgelegd hoe je herregistratie aanvraagt. Of lees hier alles over herregistratie aanvragen.

Hbo-v bijschrijven in mijn portfolio

Als je gedurende je opleiding hbo-verpleegkunde als verpleegkundige in het Kwaliteitsregister ingeschreven stond, dan mag je zowel de afgeronde opleiding als de afgeronde onderdelen zelf bijschrijven in je portfolio:

  • Stond je voor het grootste gedeelte van de opleiding ingeschreven in het Kwaliteitsregister, dan kun je na je diplomering je hele opleiding bijschrijven in je portfolio.
  • Stond je voor een beperkt deel van de opleiding ingeschreven in het Kwaliteitsregister, dan kun je alleen de (afgeronde) opleidingsonderdelen bijschrijven die je hebt doorlopen in deze beperkte periode.
  • Heb je de opleiding nog niet afgerond en vraag je herregistratie aan in het Kwaliteitsregister, dan kun je alle op dat moment afgeronde opleidingsonderdelen bijschrijven in je portfolio. De opleidingsonderdelen die je nog moet volgen, mag je in je volgende registratieperiode bijschrijven.
  • De opleidingsinstelling waar je je hbo-v-opleiding hebt gevolgd is NVAO-geaccrediteerd: deze opleidingsinstellingen staan op een lijst in je portfolio. Het maakt overigens niet uit welke opleidingsvariant je hebt gevolgd. Deze regeling is van toepassing op elke variant: voltijds, deeltijd, duale of flexibel.
  • Jouw bewijsmateriaal is gewaarmerkt.


Hbo-v bijschrijven: wat mag niet in je portfolio?
Stond je gedurende je opleiding niet als verpleegkundige in het Kwaliteitsregister ingeschreven, dan kun je deze opleiding helaas niet in je portfolio opvoeren. Ook modules van een hbo-v-opleiding die los zijn gevolgd, dat wil zeggen niet als onderdeel van een gehele hbo-v-opleiding, kunnen op deze manier niet worden opgevoerd.

Hbo-v bijschrijven: hoeveel punten mag ik opgeven?
Op je cijferlijst of op je studievoortgangsoverzicht staat aangegeven hoeveel studiepunten (European Credits, EC) je met jouw gehele opleiding, en met elk afgerond opleidingsonderdeel hebt behaald. Per behaald studiepunt kun je één accreditatiepunt in je portfolio in het Kwaliteitsregister opvoeren. Dus 1 studiepunt = 1 accreditatiepunt.

Hbo-v bijschrijven: welk bewijsmateriaal heb ik nodig?
Als je je hbo-v-opleiding opvoert in je portfolio, dan moet je bewijsmateriaal uploaden. Als je je gehele opleiding wilt opvoeren, geldt je diploma en je cijferlijst als bewijsmateriaal. Als je een aantal afgeronde opleidingsonderdelen wilt opvoeren, geldt als bewijsmateriaal je studievoortgangsoverzicht waarop deze onderdelen staan vermeld onder ‘behaald’. Deze documenten gelden uitsluitend als bewijsmateriaal als ze zijn gewaarmerkt door jouw opleidingsinstelling.

Deskundigheidsbevorderende versus beroepsmatige activiteiten

Deskundigheidsbevorderende activiteiten zorgen er voor dat je iets leert. Je hebt een leervraag en kunt achteraf bedenken wat je hebt geleerd. Het Kwaliteitsregister V&V helpt je bij het onderhouden van je deskundigheid. Om te laten zien dat je voldoet aan de deskundigheidseis van het Kwaliteitsregister, houd je in je portfolio bij wat je hebt geleerd. Dit zijn de deskundigheidsbevorderende activiteiten.

Beroepsmatige activiteiten zijn de handelingen die je bij de uitoefening van je beroep (werk) doet. Door bepaalde handelingen regelmatig te doen, zorg je er voor dat je je werkervaring niet verliest. Als verpleegkundige blijf je in het BIG-register ingeschreven wanneer je gedurende de afgelopen vijf jaar tenminste 1.840 uur in de praktijk hebt gewerkt.

Voorbeeld

  • Wanneer je een cursus leerlingbegeleiding hebt gevolgd, heb je iets geleerd wat je gebruikt bij de uitoefening van je beroep. Je hebt meer kennis en deskundigheid verworven. Dit kun je toevoegen in je portfolio van het Kwaliteitsregister.
  • Wanneer je taken als leerlingbegeleider hebt uitgevoerd, heb je iets gedaan wat onderdeel vormt van je beroepsuitoefening. Je hebt je werk uitgevoerd. Dit is onderdeel van je werkervaring en hoort niet thuis in je portfolio van het Kwaliteitsregister. 

V&VN-account

Waar kan ik mijn relatie/lidmaatschapsnummer vinden?
Dat kan op twee manieren. Gebruik je de app? Klik dan rechtsboven op de 'I'. Je relatienummer zie je bovenaan staan. Gebruik je de website? Log dan in op: Mijn V&VN. Onder ‘Mijn gegevens’ op de homepage staat je relatienummer.

Ik sta al geregistreerd in het register en wil ook lid worden van V&VN, wat moet ik doen?
Ga naar de inlogpagina van Mijn V&VN, rechts bovenaan in deze website. Kies voor ‘account aanmaken’. Vul hetzelfde e-mailadres in als het mailadres dat je gebruikt voor het Kwaliteitsregister. 

Hoe kan ik mijn contactgegevens en e-mailadres aanpassen, kan dat?
Via Mijn V&VN kun je zelf gegevens aanpassen. Je adresgegevens en de werkgever kun je niet zelf wijzigen, geef dit aan ons door via het contactformulier op onze website of stuur een e-mail naar info@venvn.nl.

Ik wil mijn V&VN-lidmaatschap opzeggen, maar wel ingeschreven blijven in  het Kwaliteitsregister. 

Hoe je kunt opzeggen hangt af van of je individueel of via je werkgever lid bent. 
Als je individueel lid bent kun je direct contact opnemen met telefoonnummer 030 2919050 en jouw voorkeuren doorgeven. 

Als je via je werkgever lid bent hangt dit af van de afspraken die met jouw werkgever gemaakt zijn. Maar je voorkeuren aanpassen kan altijd. Je kunt dit het beste navragen bij jouw leidinggevende of de contactpersoon van de afdeling HR. Weet je niet wie dit is, dan kun je dit bij V&VN navragen via telefoonnummer 030-2919050. 

Meer veelgestelde vragen over lidmaatschap en contributie.