Vervalste zorgcertificaten: 'Onveilig voor patiënten én collega’s'
- 10 juli 2025
- Nieuwsbericht
- V&VN Algemeen

In een groot strafrechtelijk onderzoek zijn drie mensen aangehouden op verdenking van de verkoop van vervalste ervaringscertificaten (EVC’s). Het is de eerste keer dat er verdachten zijn opgepakt voor fraude met zorgcertificaten. Mogelijk zijn honderden mensen daarmee ten onrechte als zorgverlener aan het werk gegaan.
Sandra de Wit, voorzitter van de V&VN-afdeling Verstandelijk GehandicaptenZorg, vindt de situatie ernstig: “Deze fraude zorgt ervoor dat er mensen aan het bed staan van kwetsbare cliënten die wel een diploma hebben, maar niet goed zijn opgeleid. Als iemand met onvoldoende kennis en ervaring aan de gang gaat, kan dat levensgevaarlijke situaties opleveren voor cliënten. Een verkeerde injectie of een verkeerd medicijn kan grote gevolgen hebben.”
Kwaliteitsregister
V&VN-voorzitter Bianca Buurman: “Diplomafraude in de zorg moet echt bij de wortel worden aangepakt. V&VN is geen tegenstander van ervaringscertificaten. Je moet ervaring erkennen als mensen dat ook hebben. Maar nu er een commercieel verdienmodel is ontstaan, is er ook het risico op het verstrekken van certificaten aan mensen die geen ervaring hebben. De overheid zou eens goed naar deze kwetsbare systematiek moeten kijken.
“We moeten voorkomen dat dit een snelle route wordt naar een zorgbaan zonder echte kennis. Dat is niet eerlijk voor zorgprofessionals die wel zorgvuldig zijn opgeleid en het is onveilig voor cliënten. Het belang van goed werkend en controleerbaar kwaliteitsregister kan daarbij helpen. Dat hebben we al voor verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden bij V&VN, maar een dergelijk register voor andere zorgprofessionals zou best een goed idee zijn. In het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord, dat we nog zullen toetsen bij de leden, zijn afspraken gemaakt over fraudeaanpak en een mogelijk beroepsregister.”
Een uitzending van Nieuwsuur over fraude in de zorg is hier terug te kijken.
Onze gastblogger en verzorgende IG Roy Korbijn schreef er een blog over.
Fraude melden
Als je als zorgprofessional* fraude met diploma's in de zorg vermoedt, kun je dit melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het Openbaar Ministerie, vaak via de politie. Ook de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) speelt een rol bij het melden van vermoedens van fraude in de zorg.
*Leden van V&VN kunnen bij morele dilemma’s die ze ervaren in de zorg - bijvoorbeeld omdat ze fraude vermoeden of zien dat een collega slechte zorg verleent - bellen met onze hulplijn.
Samen maken we de zorg beter. Word lid!
Wij zijn de verpleegkundigen, verzorgenden IG en verpleegkundig specialisten van Nederland. Verenigd in V&VN zetten we ons in voor (kennis)ontwikkeling en het versterken en positioneren van onze beroepen. Wil jij zeggenschap over jouw vak? Sluit je dan bij V&VN aan! Met ruim 100.000 leden vormen we één krachtige stem. Van de werkvloer tot in politiek Den Haag.
