V&VN: ‘Zorgakkoorden stap in goede richting voor de onmisbare zorgverleners’

  • 3 juli 2025
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen

Meer geld voor bij- en nascholen van zorgprofessionals, dat is één van de resultaten van de inzet van V&VN die terug te lezen zijn in het onderhandelaarsakkoord voor het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Op 3 juli heeft V&VN samen met andere zorgpartijen en het ministerie van VWS na lang onderhandelen het akkoord bereikt. Daarmee staan we ook achter het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO). “In deze twee akkoorden zien we een aantal goede stappen in de richting om de groeiende zorgvraag en het personeelstekort aan te pakken en de zorg toekomstbestendig te maken. Natuurlijk willen we altijd meer bereiken voor de verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten”, zegt voorzitter Bianca Buurman.

Ze vervolgt: “Maar in elk geval is het gelukt dat er naast structureel geld voor het opleiden en bij- en nascholen van deze onmisbare zorgverleners flink wordt geïnvesteerd in minder regeldruk. Onder andere door het inzetten van slimme innovaties. Ook komt er meer nadruk op het zelfredzamer maken van cliënten. Dit resultaat gaan we voorleggen aan de leden. Het werk van zorgprofessionals is door deze zorgakkoorden morgen niet ineens anders. Maar in de akkoorden staan wel afspraken die ons helpen om de uitdagingen van de toekomst beter aan te kunnen. Ik ben trots dat we dit hebben bereikt voor de zorgverleners.”

In 2022 zijn al afspraken gemaakt in het Integraal Zorgakkoord (IZA). De zorg wordt anders: dichter bij huis, met meer aandacht voor het voorkomen van ziekte (preventie) en minder regeldruk. De nieuwe zorgakkoorden moeten die afspraken versnellen en uitbreiden.

Buurman: “Het zijn de zorgprofessionals die deze verandering in gang zetten. Ze moeten dit ook kúnnen doen. De V&VN-leden hebben eerder al aangegeven wat ze hiervoor nodig hebben, zoals: een aantrekkelijk vak met kansen om door te groeien, genoeg tijd en ruimte om passende zorg te bieden, meer tijd voor de cliënt en meer ruimte om jezelf te ontwikkelen.” 

Dankzij de inzet van V&VN is dit afgesproken:
  • Er is structureel 185 miljoen euro per jaar beschikbaar voor opleiden en ontwikkelen van zorgprofessionals buiten het ziekenhuis. Bovendien is er al 60 miljoen voor opleiden in de wijk in de begroting van VWS opgenomen. En de voorgenomen bezuiniging van 165 miljoen op opleiden in het ziekenhuis is van tafel.
  • Er komt meer aandacht voor reablement: zorgprofessionals helpen cliënten om zoveel mogelijk zelf te doen en zelfstandig te blijven.
  • Dat het gemakkelijker moet worden om gegevens uit te wisselen tussen zorgprofessionals.
  • Dat het gebruik van slimme innovaties wordt gestimuleerd, zoals spraakgestuurd rapporteren en het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Ook zijn er afspraken om de regeldruk te verminderen, daarvoor is 6 miljoen euro vrijgemaakt, verdeeld over drie jaar.
  • Dat er 18 miljoen euro beschikbaar is om samen met zorgprofessionals richtlijnen te ontwikkelen en te actualiseren. Deze helpen om zorg te bieden die echt past bij de situatie van de cliënt.
  • Dat wijkverpleegkundigen straks ook hulp mogen regelen die buiten hun eigen zorgtaken vallen, zoals het regelen van hulpmiddelen of huishoudelijke hulp. Daardoor hoeft de cliënt niet telkens opnieuw zijn of haar verhaal te doen. Dit heet domeinoverstijgend indiceren. De overheid stelt hiervoor 20 miljoen beschikbaar voor twee jaar.

“We hebben belangrijke stappen gezet, maar daarmee zijn we er nog niet”, zegt Buurman. “Net als geldt voor het Integraal Zorgakkoord gaan ook deze extra afspraken niet alle problemen in de zorg oplossen. Verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten moeten op de werkvloer merken dat er in hen wordt geïnvesteerd. Zij moeten meer invloed krijgen op hoe ze hun werk doen en hoe de zorg beter kan. Dat is hard nodig, want de zorgvraag groeit en het aantal zorgprofessionals daalt. Daarom blijven we ons hiervoor inzetten, zowel bij het uitwerken van deze afspraken als bij het maken van toekomstig beleid.”

Online bijeenkomsten en ledenraadpleging: spreek je uit over de akkoorden 

“We kijken positief naar wat we in de akkoorden hebben bereikt voor zorgprofessionals, maar het is voor ons essentieel om samen met onze leden te kijken wat dit voor hen betekent. Daarom gaan we de komende tijd in gesprek met verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten. Zo bepalen we of V&VN een definitieve handtekening zet onder de nieuwe akkoorden.” 

Dit gebeurt op twee manieren:

  • Ledenraadpleging – spreek je uit
    Begin augustus krijgen de leden van V&VN een e-mail met extra informatie over de akkoorden en een uitnodiging om deel te nemen aan een peiling. Daarin vragen we in hoeverre zij zich kunnen vinden in de afspraken uit de nieuwe akkoorden. 
  • Online bijeenkomsten – meld je aan
    V&VN-voorzitter Bianca Buurman legt tijdens online bijeenkomsten uit wat er in de zorgakkoorden belangrijk is voor verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten. Ze vertelt wat de inzet is geweest van V&VN en geeft antwoord op vragen van leden. De bijeenkomsten zijn op 18 en 25 augustus.  

 

Akkoorden in de zorg

IZA, AZWA, HLO – je hebt deze afkortingen voor zorgakkoorden vast weleens gehoord. Maar wat wordt daar afgesproken? En welke rol speelt V&VN daarbij? Op deze pagina lees je er alles over.

  • V&VN Algemeen

Verpleegkundige, verzorgende IG of verpleegkundig specialist?

V&VN is er voor jou! Met ruim 100.000 leden staan we sterk voor jouw beroep. Wil jij zeggenschap over jouw vak? Word ook lid van de grootste beroepsvereniging van Nederland! Samen maken we de zorg beter.

Samen maken we de zorg beter. Word lid!

Wij zijn de verpleegkundigen, verzorgenden IG en verpleegkundig specialisten van Nederland. Verenigd in V&VN zetten we ons in voor (kennis)ontwikkeling en het versterken en positioneren van onze beroepen. Wil jij zeggenschap over jouw vak? Sluit je dan bij V&VN aan! Met ruim 100.000 leden vormen we één krachtige stem. Van de werkvloer tot in politiek Den Haag.