7 vragen aan Bianca Buurman over de nieuwe zorgakkoorden
- 3 juli 2025
- Nieuwsbericht
- V&VN Algemeen

Wat betekenen het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA) en het Hoofdlijnenakkoord Ouderenzorg (HLO) voor verpleegkundigen, verzorgenden IG en verpleegkundig specialisten? En hoe dragen deze afspraken bij aan betere zorg, minder werkdruk en behoud van collega’s? V&VN-voorzitter Bianca Buurman legt het uit.
1. Waarom zijn deze nieuwe akkoorden nodig?
“De zorgvraag groeit hard, maar het aantal mensen dat in de zorg werkt groeit niet mee. Dat betekent dat we nú iets moeten doen. Deze akkoorden helpen ons om de zorg anders te organiseren en om zorgprofessionals meer ruimte en vertrouwen te geven. Met stevige afspraken over werkdruk, samenwerking en vakontwikkeling houden we de zorg overeind.”
2. Wat betekenen de afspraken voor verpleegkundigen, verzorgenden IG en verpleegkundig specialisten?
“In beide akkoorden staat dat we meer moeten investeren in de mensen die het werk doen. Bijvoorbeeld door structureel 185 miljoen euro per jaar beschikbaar te stellen voor opleiden en ontwikkeling buiten het ziekenhuis. Ook willen we de administratielast verminderen en zorgen dat technologie, zoals spraakgestuurd rapporteren en AI, helpt in plaats van dat het tijd kost.”
3. Hoe gaan deze afspraken bijdragen aan minder werkdruk?
“De kern is: tijd voor zorg. We willen dat zorgprofessionals minder tijd kwijt zijn aan administratie en versnipperde registraties. Daarom zetten we in op betere gegevensuitwisseling, duidelijke richtlijnen en minder dubbele controles. Als we dit goed doen, besparen we samen enorm veel tijd.”
4. Hoe helpen de akkoorden bij het aanpakken van het personeelstekort?
“Het doel is om de behoefte aan extra personeel met tienduizenden mensen terug te brengen. Dat kan als we slimmer gaan werken, beter samenwerken met mantelzorgers, en meer inzetten op ‘reablement’: de zorgvrager ondersteunen om weer dingen zelf te doen. Ook willen we vakmensen behouden door het werk aantrekkelijker te maken, met ruimte voor groei, ontwikkeling en zeggenschap.”
5. Wat staat er in het akkoord specifiek over de ouderenzorg?
“Het HLO richt zich op ouderenzorg in de Wet langdurige zorg. Daarin staan afspraken over passende zorg thuis, versterking van mantelzorg, en ruimte voor nieuwe woonvormen tussen thuis en verpleeghuis in. Centraal staan eigen regie en kwaliteit van bestaan van ouderen. Dat vraagt om goed opgeleide zorgverleners en ondersteuning die aansluit bij wat ouderen echt nodig hebben.”
6. Wat doet V&VN nu met deze afspraken?
“We zijn met alle partijen tot deze afspraken gekomen. De volgende stap is met onze leden in gesprek te gaan: herkennen zij zich in de afspraken, en wat hebben zij nodig voor een goede uitvoering? Pas daarna beslissen we of we onze handtekening definitief zetten.”
7. Wat wil je zorgprofessionals meegeven?
“Wat ik zorgprofessionals wil meegeven is dit: jullie stem telt. Dankzij jullie input en betrokkenheid liggen er nu afspraken die echt verschil kunnen maken op de werkvloer. Meer tijd voor cliënten, ruimte om je te blijven ontwikkelen en minder regeldruk – dat is niet zomaar mooi op papier, dat is nodig om je werk goed te kunnen doen.
Deze akkoorden lossen niet alles op, maar ze zijn wél een stap vooruit. En die stap komt rechtstreeks uit de praktijk. Ik ben trots op wat we samen voor elkaar hebben gekregen, en ik blijf me – samen met jullie – inzetten om dat ook écht merkbaar te maken in het dagelijks werk.”
Samen maken we de zorg beter. Word lid!
Wij zijn de verpleegkundigen, verzorgenden IG en verpleegkundig specialisten van Nederland. Verenigd in V&VN zetten we ons in voor (kennis)ontwikkeling en het versterken en positioneren van onze beroepen. Wil jij zeggenschap over jouw vak? Sluit je dan bij V&VN aan! Met ruim 100.000 leden vormen we één krachtige stem. Van de werkvloer tot in politiek Den Haag.
