Sta je al een tijd ingeschreven in het Kwaliteitsregister? Houd er dan rekening mee dat je elke vijf jaar een herregistratie aanvraagt, ook voor je deskundigheidsgebied(en).

Deze herregistratie staat los van je herregistratie in het BIG-register, maar heeft wel hetzelfde doel: aantonen dat je bekwaam blijft doordat je voldoet aan de eisen. In het BIG-register gaat het om werkervaringseisen. In het Kwaliteitsregister gaat het om je deskundigheidsbevordering. De norm daarvoor is vastgelegd in de Beroepsnorm deskundigheidsbevordering.

Twaalf weken voor het aflopen van je registratieperiode ontvang je een mail met informatie hoe je je kunt herregistreren. In de infographic hieronder zie je het hele herregistratieproces in beeld. (klik hier om de PDF te openen).

BELANGRIJK: We gaan weer herregisteren!

Sinds het begin van de coronacrisis kun je als gebruiker van het Kwaliteitsregister V&V je herregistratie tijdelijk uitstellen. Deze uitstelmogelijkheid, onderdeel van de Coulanceregeling wegens COVID-19, eindigt op 31 december 2022. Heb jij je herregistratieaanvraag uitgesteld? Of loopt je registratieperiode dit jaar af? Dan heb je inmiddels een e-mail ontvangen met informatie over jouw specifieke situatie en de mogelijkheden die jij hebt om je alsnog te herregisteren.

Wat kun je nu al doen?

  • Check je portfolio en vul ontbrekende ODA-punten aan.
  • Voldoe je aan de (verlaagde) herregistratie-eisen? Wacht niet langer en vraag nu via je portfolio herregistratie aan.
  • Voldoe je niet aan de herregistratie-eisen? In september heb je per mail informatie ontvangen over jouw persoonlijke mogelijkheden voor herregistratie.

Hieronder vind je een overzicht van de mogelijkheden als je niet voldoet aan de (verlaagde) herregistratie-eisen, instructies hoe je herregistratie aanvraagt en een overzicht van de verlaagde herregistratie-eisen zelf.

Herregistreren met coronacoulance

We vinden het belangrijk dat bij de herregistratie in het Kwaliteitsregister V&V niemand de dupe wordt van de uitzonderlijke situatie tijdens de coronapandemie. Daarom bieden we je naast de gebruikelijke opties vanaf september tijdelijk een extra optie voor herregistratie. Alle opties staan hieronder toegelicht.

P.S. In september 2022 hebben alle gebruikers die hun herregistratie tussen 1 januari 2020 en 31 december 2022 hebben uitgesteld een mail ontvangen. In de mail gaan we in op welke herregistratiemogelijkheden er voor jou persoonlijk mogelijk zijn, geven we tips voor het maken van je keuze en instructies om jouw keuze in gang te zetten. 


1) Vraag ‘herregistratie beperkte duur’ van 1 of 2,5 jaar aan

Je registratieperiode verschuift met één of tweeënhalf jaar. De punten die je in het eerste jaar of in de eerste tweeënhalf jaar van de oorspronkelijke periode hebt behaald, vervallen dan. Je kunt slechts één keer gebruikmaken van herregistratie beperkte duur. Is deze optie iets voor jou? Klik hier voor extra toelichting.

2) Gebruik de tijdelijke methode: sluit je portfolio af en start nieuwe registratieperiode (vanaf september 2022 beschikbaar)

Met deze methode sluiten we je oude portfolio met minder punten af en maken we automatisch een nieuwe registratieperiode voor je aan die aansluit op je oude registratieperiode (dat is dus in het verleden). Je blijft dan gewoon ingeschreven in het Kwaliteitsregister. De toegevoegde geaccrediteerde scholing en ODA die tot nu toe in je nieuwe registratieperiode hebt gevolgd komen vanzelf in je nieuwe portfolio terecht. Je ziet je oude periode bij Portfolio’s. Je raakt dus niets kwijt. Ook jouw eventuele deskundigheidsgebieden blijven in stand. 

Zo maak je gebruik van de tijdelijke methode: bekijk de instructievideo.

3) Laat je registratie doorhalen en schrijf je opnieuw in 

Wil je het liefst met een hele schone lei beginnen dan kun je nog steeds gebruikmaken van de normale manier van je registratie doorhalen. Je schrijft je dan uit, uit het Kwaliteitsregister en schrijft je daarna weer in via Mijn V&VN. Via deze methode heb je geen toegang meer tot je oude portfolio én ben je al je behaalde punten en je eventuele deskundigheidsgebieden kwijt. Voor je nieuwe inschrijving in het Kwaliteitsregister checken we opnieuw of je voldoet aan de toelatingseisen. Je inschrijving start dan daarna: we kunnen je dus niet toelaten op een datum in het verleden.
Kies je voor deze optie stuur dan een mail met je naam en relatienummer naar info@venvn.nl, en vermeld bij het onderwerp: doorhalen registratie.

4) Je maakt geen keuze

Je zult enige tijd na je registratieperiode automatisch worden doorgehaald, volgens de normale methode van doorhalen.


Bekijk deze instructievideo:

Of volg de volgende stappen: 

1. Log in op je portfolio in het Kwaliteitsregister. Check of alle informatie die je hebt ingevoerd up-to-date is
2. Klik links bovenin je portfolio op de knop ‘Herregistratie aanvragen’
3. In het vervolgscherm zie je de status van je portfolio en hoeveel punten je hebt behaald. Klik op ‘Volgende’
4. Maak je keuze en vink ‘Ik onderschrijf het reglement’ aan. Klik op ‘Volgende’
5. Je ziet nu een overzicht van je aanvraag. Klik op ‘Verstuur’
6. Je aanvraag is verzonden. Na het versturen van je aanvraag ontvang je een mail ter bevestiging.

Herregistratie aanvragen? Bekijk deze instructievideo:

Verlaagde herregistratie-eisen corona coulanceregeling


De coulanceregeling kent twee regelingen. Welke regeling op jou van toepassing is, hangt af van de datum van jouw herregistratie:

1. Herregistratiedatum tussen 1/3/2020 en 31/12/2020
Loopt jouw vijfjarige registratieperiode af tussen 1 maart 2020 en 31 december 2020, dan geldt een verlaging van 10%. Om je te herregistreren in het Kwaliteitsregister heb je in totaal 165 punten nodig, waarvan minimaal 65 punten met geaccrediteerde scholing. De rest vul je aan met ODA. Biij jouw volgende herregistratieperiode van vijf jaar geldt opnieuw een verlaging van 20%, waar je gebruik van kunt maken.

2. Herregistratiedatum tussen 1/1/2021 en 1/7/2027
Loopt jouw registratieperiode af tussen 1 januari 2021 en 1 juli 2027, dan geldt een verlaging van 20% waar je eenmalig gebruik van kunt maken. Om je te herregistreren in het Kwaliteitsregister heb je in totaal 147 punten nodig, waarvan minimaal 64 punten met geaccrediteerde scholing.

Indien je in aanmerking komt voor één van deze regelingen, zie je vanzelf de optie ‘Coulance i.v.m. coronacrisis’ in je portfolio staan. Daarmee kun je herregistratie aanvragen.

Vanaf 1 januari 2023 is het weer verplicht om herregistratie bij het Kwaliteitsregister V&V aan te vragen. Voldoe je al aan de verlaagde herregistratie-eisen vraag dan gewoon herregistratie aan. Voldoe je op dit moment nog niet aan de verlaagde herregistratie-eisen? Kijk dan of je je portfolio nog kunt aanvullen met Overige Deskundigheidsbevorderende Activiteiten. Er is meer mogelijk dan je denkt.

De coulanceregeling kent twee regelingen. Welke regeling op jou van toepassing is, hangt af van de datum van jouw herregistratie:

1. Herregistratiedatum tussen 1/3/2020 en 31/12/2020
Loopt jouw vijfjarige registratieperiode af tussen 1 maart 2020 en 31 december 2020, dan geldt een verlaging van 10%. Om je te herregistreren in het Kwaliteitsregister heb je in totaal 165 punten nodig, waarvan minimaal 50 punten met geaccrediteerde scholing. De rest vul je aan met ODA. Bij jouw volgende herregistratieperiode van vijf jaar geldt opnieuw een verlaging van 20%, waar je gebruik van kunt maken.


2. Herregistratiedatum tussen 1/1/2021 en 1/7/2027
Loopt jouw registratieperiode af tussen 1 januari 2021 en 1 juli 2027, dan geldt een verlaging van 20% waar je eenmalig gebruik van kunt maken. Om je te herregistreren in het Kwaliteitsregister heb je in totaal 147 punten nodig, waarvan minimaal 48 punten met geaccrediteerde scholing.

Indien je in aanmerking komt voor één van deze regelingen, zie je vanzelf de optie ‘Coulance i.v.m. coronacrisis’ in je portfolio staan. Daarmee kun je herregistratie aanvragen.

Vanaf 1 januari 2023 is het weer verplicht om herregistratie bij het Kwaliteitsregister V&V aan te vragen. Voldoe je al aan de verlaagde herregistratie-eisen vraag dan gewoon herregistratie aan. Voldoe je op dit moment nog niet aan de verlaagde herregistratie-eisen? Kijk dan of je je portfolio nog kunt aanvullen met Overige Deskundigheidsbevorderende Aactiviteiten. Er is meer mogelijk dan je denkt.

Standaard herregistratie-eisen

Voor alle geaccrediteerde scholingen en overige deskundigheidsbevorderende activiteiten (ODA) die je opgeeft, krijg je punten. 1 uur staat gelijk aan 1 punt. Om in aanmerking te komen voor herregistratie in het Kwaliteitsregister heb je in totaal 184 punten nodig, waarvan een deel geaccrediteerde scholing: als verpleegkundige minimaal 80 punten geaccrediteerde scholing. Het puntenaantal dat je hebt opgebouwd, vind je terug in je portfolio. We gaan ervan uit dat je in de afgelopen vijf jaar 2.080 uur (dat zijn 1850 netto uren, dat wil zeggen acht uur per week) hebt gewerkt als verpleegkundige. Deze voorwaarde staat gelijk aan de herregistratie voor het BIG-register.

Deskundigheidsnorm 184 uur in 5 jaar

Voor alle geaccrediteerde scholingen en overige deskundigheidsbevorderende activiteiten (ODA) die je opgeeft, krijg je punten. 1 uur staat gelijk aan 1 punt. Om in aanmerking te komen voor herregistratie in het Kwaliteitsregister heb je in totaal 184 punten nodig, waarvan minimaal 60 punten met geaccrediteerde scholing. Het puntenaantal dat je hebt opgebouwd, vind je terug in je portfolio. We gaan ervan uit dat je in de afgelopen vijf jaar 2.080 uur (dat zijn 1850 netto uren, dat wil zeggen acht uur per week) hebt gewerkt als verzorgende. 

Deskundigheidsnorm 184 uur in 5 jaar

Sta je geregistreerd in één of meer deskundigheidsgebieden? Voor elk gebied moet je na vijf jaar apart herregistratie aanvragen en 40 uur/punten aan geaccrediteerde scholing halen voor dat deskundigheidsgebied. Deze punten tellen overigens ook mee voor je herregistratie als verpleegkundige of verzorgende in het Kwaliteitsregister. Je inschrijving in een deskundigheidsgebied maakt deel uit van je portfolio. Die veertig punten zijn dus niet extra.

Wanneer een scholing voor meerdere deskundigheidsgebieden geaccrediteerd is, telt deze mee voor al deze deskundigheidsgebieden. Dus sta je in meerdere deskundigheidsgebieden geregistreerd, dan telt die scholing voor alle deskundigheidsgebieden waarvoor deze is geaccrediteerd mee. Welke geaccrediteerde scholingen je voor jouw deskundigheidsgebied kunt volgen, vind je in de scholingsagenda.

De registratieperiode van je deskundigheidsgebied(en) hoeft niet gelijk te lopen aan je registratieperiode in het Kwaliteitsregister.

Let op: Voor deskundigheidsgebieden geldt ook een verlaagde norm in verband met de corona-coulanceregeling. Lees in de items hieronder meer over de verlaagde herregistratie-eisen.

  • Registers
  • Kwaliteitsregister

Veelgestelde vragen

Heb je nog vragen? Wellicht wordt je vraag beantwoord in de FAQ

Registratie wijzigen van verzorgende naar verpleegkundige

Wil je je niet herregistreren, maar je registratie van verzorgende naar verpleegkundige wijzigen? Lees bij veelgestelde vragen hoe je dat regelt.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!