Leermiddel uitgelicht: How to-video's Hygiënisch Werken

Regelmatig lichten we een handige app of tool uit waarmee jij je kennis kunt vergroten. Deze keer: How to-video's Hygiënisch Werken. Deze filmpjes zijn ontwikkeld door het programmateam Aanpak antibiotiocaresistentie, waar ook V&VN actief aan deelneemt.  

Hygienischwerken Uitgelicht636965299671264948

Over de video’s

Bacteriën zijn steeds vaker resistent voor antibiotica, waardoor infecties zoals een blaasontsteking niet goed of slecht te behandelen zijn. Meer aandacht voor hygiënisch werken kan de verspreiding van resistente bacteriën tegengaan. Belangrijk, want het probleem van antibioticaresistentie wordt alsmaar groter – zeker in de ouderenzorg. 

Hygiënisch werken hoort bij goede, professionele zorgverlening. Toch blijkt ‘schoon werken’ in de dagelijkse praktijk van het verpleeghuis niet altijd even vanzelfsprekend. Oorzaken: hoge werkdruk, het is geen gewoonte in het team en/of het ontbreekt aan praktische kennis.

De how to-filmpjes geven in maximaal één minuut antwoord op vragen als:

·        Hoe snel verspreiden bacteriën zich?

·        Hoe trek je handschoenen goed aan én weer goed uit?

·        Hoe maak je telefoon en/of tablet goed schoon?

·        Waar moet je op letten bij het legen van een po? 

Waarom?

Juist als de werkdruk hoog is, helpt het om goed te weten hoe bacteriën zich verspreiden en wat jij als zorgprofessional samen met je collega’s kunt doen om die verspreiding tegen te gaan. De filmpjes geven praktische tips: hoe voer je bepaalde handelingen hygiënisch uit? Je kunt de filmpjes ook gebruiken om binnen je team te bespreken. Zo blijft hygiënisch werken een aandachtspunt. 

Wat vindt de praktijk?

75 Verpleegkundigen en verzorgenden werd naar hun mening gevraagd over hygiënisch werken en hun ervaring daarmee in de praktijk. Allemaal waren zij het erover eens dat het belangrijk is dat aan dit onderwerp meer aandacht besteedt wordt op de werkvloer. 95 Procent van de respondenten vond de video's nuttig. Een greep uit de reacties:
 

"Ik weet het allemaal wel, maar deze video's maken me er weer even extra bewust van."

"Handig om te laten zien aan collega's!" 

"Het zien van uitleg op beeld werkt voor mij erg goed." 

"Oei! Wij moeten ook echt beter letten op hygiëne!" 

Meer weten of zelf proberen?

Bekijk hier de video's >>

Meer weten over antibioticaresistentie en hygiënisch werken? Op de websites zorgvoorbeter.nl en resistentiepreventie.nl vind je behalve deze filmpjes nog veel meer informatie en werkvormen over hygiënisch werken en infectiepreventie.

Bekijk ook eens
V&VN Magazine: thema Vies 

Het bacteriebekje en de noodzaak van hygiënisch werken [Platform Verzorgenden]

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)