Het bacteriebekje en de noodzaak van hygiënisch werken

  • 10 december 2019
  • Verzorgenden
Bacteriebekje Hygienisch Werken (1)

In gesprek met collega’s over hygiënisch werken en infectiepreventie.

Voorkom verspreiding van resistente bacteriën

Steeds vaker zijn bacteriën resistent voor antibiotica. Hierdoor zijn infecties, zoals een blaasontsteking, niet goed of slecht te behandelen. Meer aandacht voor hygiënisch werken kan de verspreiding van resistente bacteriën tegen gaan. Belangrijk want het probleem van antibioticaresistentie in de zorg wordt alsmaar groter.

Richtlijnen, werkdruk en dilemma’s

Hygiënisch werken en infectiepreventie hoort bij goede, professionele zorgverlening. Er zijn duidelijke richtlijnen en protocollen. Toch is ‘schoon werken’ in de dagelijkse praktijk niet altijd even vanzelfsprekend. Je hebt het te druk of het is geen gewoonte bij jou in het team. Daarbij maak je als verzorgende voortdurend kleine en grote keuzes. Bij de uitvoer van de hygiëne richtlijnen loop je daardoor ook tegen allerlei dilemma’s op. Ligt je focus op huiselijkheid of hygiëne? Staat hygiënisch werken persoonsgerichte zorg in de weg? Mag je in de winter met lange mouwen werken? Is die trouwring echt zo erg?

Ga in gesprek

V&VN neemt al twee jaar actief deel aan het landelijk programma ‘Aanpak antibioticaresistentie’. Als we 1 ding geleerd hebben in die twee jaar is het wel hoe belangrijk het is om met je team in gesprek te gaan over infectiepreventie en gezamenlijk de strijd aan te gaan tegen resistente bacteriën. Waarom is het belangrijk? Wat vraagt het van jou als professional en als onderdeel van het team? Wat vind jij nou echt vies en wil je direct veranderen?

Het spraakmakende bacteriebekje

De afdeling V&VN Verzorgenden presenteert het bacteriebekje. Een speels hulpmiddel om het gesprek met collega’s aan te gaan. Vouw het bekje samen, maak wensen en dilemma’s bespreekbaar en ga samen op zoek naar oplossingen. Om te gebruiken tijdens de koffie, in een training of teamoverleg of om gewoon ergens neer te leggen. Wil je meer weten over het bacteriebekje stuur dan een mailtje naar g.zwaan@venvn.nl.

Vouwinstructie

Vergeten hoe je het bekje moet vouwen? De vouwinstructie is te vinden op website van Bureau Kwiek.

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.