Voorzitter V&VN Verzorgenden: ‘we zijn bedonderd’

  • 16 februari 2022
  • Nieuwsbericht
  • Coronavirus
  • V&VN Algemeen
Marita Website

Afgelopen week onthulde Nieuwsuur dat het ministerie van VWS meeschreef aan de richtlijn voor het gebruik van persoonlijke beschermende middelen van het RIVM. Onder politieke druk van het ministerie stelde het RIVM dat ‘het preventief gebruik van mondneusmaskers’ helemaal niet nodig was. Verpleeghuizen en aanbieders van wijkverpleging baseerden hun pbm-beleid op de richtlijnen van het RIVM. Daarom was het zo belangrijk dat de RIVM zijn richtlijn meteen aanpaste. Dat was tijdens de eerste golf de enige manier om snel betere bescherming voor te schrijven.

Marita de Kleijne, voorzitter van V&VN Verzorgenden, reageert in een interview in de Volkskrant: “Van Dissel zei eind 2020 dat het hoge aantal besmettingen in de verpleeghuizen de schuld was van de verzorgenden. Zogenaamd vanwege ons lage opleidingsniveau. Dat was een klap in het gezicht. Toen heb ik hem uitgenodigd voor een rondleiding door een verpleeghuis. Hij leek een hele vriendelijke man te zijn die naar ons wilde luisteren. Maar na de uitzending van Nieuwsuur afgelopen vrijdag denk ik: hij heeft ons bedonderd.”

Langdurige zorg buiten beeld

De Kleijne: “Veel verzorgenden maakten zich in 2020 zorgen dat zij het virus naar huis en verpleeghuis brachten. We moesten vaak werken zonder beschermingsmiddelen, wij en de bewoners werden nauwelijks getest. De overheid zei dat beschermingsmiddelen niet nodig waren. Terwijl andere landen die wel meteen invoerden voor zorgverleners en hun patiënten en bewoners. Terwijl de WHO dat ook adviseerde. We vertrouwden het niet, maar konden het nooit eerder bewijzen.”

“Van Dissel maakte het mondneusmasker zelfs belachelijk, zei dat wij het toch niet goed wisten te gebruiken. De Jonge zei dat het wel meeviel met de tekorten aan beschermende middelen. Het was ontzettend pijnlijk om te zien dat de langdurige zorg in ons land niet serieus wordt genomen. Er was echt sprake van een tunnelvisie bij VWS en het RIVM. Met te weinig oog voor de praktijk, en te weinig bereidheid om naar ons te luisteren. Er zijn zo veel mensen besmet geraakt, er zijn zo veel dierbaren onnodig overleden. Voor een deel ligt dat aan het beleid dat de overheid, het RIVM en de werkgevers gevoerd hebben. Daar moeten wij blindelings op kunnen vertrouwen en dat vertrouwen is keihard beschaamd.”

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)