Uitspraken Van Dissel klap in gezicht verzorgenden

  • 27 december 2020
  • Nieuwsbericht
  • Coronavirus
  • V&VN Algemeen
Marita Website

Marita de Kleijne, voorzitter van het platform verzorgenden van V&VN: “Verzorgenden zijn onthutst over de uitspraken van Jaap van Dissel. In zijn kerstinterview met de NOS lijkt hij de schuld voor het hoge aantal besmettingen in de verpleeghuizen in de schoenen van verzorgenden te schuiven. Dat is een klap in het gezicht van alle collega’s die dag en nacht onder zware druk klaar staan voor hun kwetsbare bewoners.”

“Wij hebben zelf de grootste risico’s gelopen door het gevoerde beleid. Door de tekorten aan persoonlijke beschermende middelen, omdat de wijk en de verpleeghuizen lange tijd achteraan de rij stonden bij de verdeling daarvan. Door de onveilige en onrealistische RIVM-richtlijnen voor het gebruik van beschermende middelen en mondneusmaskers. Door het wegwuiven van onze zorgen over a- en presymptomatische besmettingen. Daar hebben we Van Dissel niet over gehoord.

In plaats daarvan wordt de suggestie gewekt dat de besmettingen te wijten waren aan het opleidingsniveau van de professionals die in de frontlinie staan en stonden. Dat is onbehoorlijk, respectloos en om je voor te schamen. Ik en mijn collega’s werken ons een slag in de rondte. We doen alles om onze kennis en kunde op peil te houden. En dan op Tweede Kerstdag deze uitspraken. Ik kan me moeilijk iets nog ontmoedigenders voorstellen. Dit demotiveert enorm. En het helpt natuurlijk al helemaal niet om mensen enthousiast te krijgen voor een baan in de zorg. Dat is heel kwalijk.”

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)