Brandbrief verpleegkundigen en verzorgenden aan VWS

  • 21 september 2020
  • Nieuwsbericht
  • Coronavirus
Zorgmedewerker aan het werk met PBM
Foto © Jeffrey Groeneweg (ANP)

Geachte ministers Van Ark en De Jonge,

Verpleegkundigen en verzorgenden zijn geschokt door het nieuws dat de mondmaskers-richtlijn van het RIVM mede gebaseerd lijkt te zijn geweest op schaarste. Een verzwegen aanpassing van de richtlijn is daarvoor de aanleiding. Het is schandalig dat het RIVM hier geen duidelijkheid over geeft en de verdenking voedt dat de gezondheid van duizenden zorgmedewerkers en hun patiënten en cliënten onnodig in gevaar is gebracht.

Het gebruik van een mondmasker bij een COVID-patiënt was ook binnen de anderhalve meter niet nodig, als het contact maar ‘vluchtig’ was. Heel veel verpleegkundigen en verzorgenden maakten zich hier grote zorgen over. Vanaf het begin van de coronacrisis vroegen wij naar de onderbouwing van de richtlijn. Maar de zorgen van de beroepsgroepen die in de frontlinie staan vonden geen gehoor. Daarmee zijn cruciale signalen over de verspreiding van het virus gemist.

Het is beschamend dat het RIVM maandenlang doof bleef voor de roep van duizenden verpleegkundigen en verzorgenden om betere bescherming, maar de richtlijn wel aanpaste na één telefoontje van een arts. Het past in een patroon van het niet willen luisteren naar de kennis en inzichten van verpleegkundigen en verzorgenden. En van een gebrek aan begrip en interesse voor de langdurige zorg en de mensen die daar werken.

Verpleegkundigen en verzorgenden moeten erop kunnen vertrouwen dat richtlijnen hun veiligheid op de eerste plaats zetten. Dat vertrouwen is nu geschonden. Wij willen zo snel mogelijk met u bespreken hoe u dit vertrouwen denkt te herstellen. Er moet hoe dan ook duidelijkheid en openheid komen over de basis van de mondmaskers-richtlijn en andere richtlijnen. Wij verzoeken dan ook om alle onderliggende stukken, correspondentie, gespreksverslagen en wetenschappelijke documentatie over de totstandkoming van deze richtlijnen zo snel mogelijk openbaar te maken. Verpleegkundigen en verzorgenden hebben er recht op te weten hoe de richtlijnen die hun veiligheid moeten garanderen tot stand komen. 

Gerton Heyne,                         Conny van Velden,

Voorzitter V&VN                      Bestuurslid V&VN

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)