V&VN: RIVM-richtlijnen aanscherpen om zorgverleners beter te beschermen

  • 16 april 2020
  • Nieuwsbericht
  • Coronavirus
  • V&VN Algemeen
Foto © Peter Hilz (ANP)
Foto © Peter Hilz (ANP)

V&VN wil dat zorgverleners beter worden beschermd en pleit daarom voor aanscherping van RIVM-richtlijnen. Verpleegkundigen en verzorgenden voelen zich vaak niet veilig, zegt V&VN-voorzitter Gerton Heyne vandaag tegen de NOS. Het aantal besmettingen in verpleeghuizen neemt sterk toe. V&VN pleit ervoor dat zorgprofessionals standaard beschermende middelen, zoals mondmaskers, dragen.

Nu is het zo dat verpleegkundigen en verzorgenden niet in alle gevallen beschermende middelen gebruiken. Bij een afstand van anderhalve meter, of bij vluchtig contact als je medicijnen aanreikt, is bescherming niet nodig volgens de huidige richtlijnen van het RIVM. Dat is onvoldoende, zegt Heyne. “Er is veel onzekerheid over of iemand wel of niet besmettelijk is.”

Zo kunnen verpleeghuisbewoners met dementie vaak niet goed aangeven wat voor klachten ze hebben. In de GGZ is er sprake van spuuggevaar en niet goed in te schatten gedrag. In de verstandelijk gehandicaptenzorg is het naleven van leefregels ingewikkeld. En in de wijkverpleging weet de zorgverlener vaak niet wat zij achter de voordeur aantreft. Daar komt bij dat mensen zonder symptomen ook besmettelijk kunnen zijn. Daarom is het nodig dat verpleegkundigen en verzorgenden beter beschermd kunnen werken.

Coronavirus

Meldpunt

Heb jij als verpleegkundige of verzorgende zorgen, dilemma’s, knelpunten of ideeën die te maken hebben met het coronavirus? Laat het ons weten door het formulier in te vullen!

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)