Studenten verzorgende IG: ‘Goede stage- of werkbegeleiding is het belangrijkst’

  • 12 mei 2025
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Minister Fleur Agema en V&VN-voorzitter Bianca Buurman in een praktijklokaal bij mboRijnland

Studenten die de opleiding tot verzorgende IG volgen aan het mboRijnland waren maandag 12 mei tijdens een bezoek van V&VN-voorzitter Bianca Buurman en zorgminister Fleur Agema heel duidelijk: de begeleiding op de werkvloer is het allerbelangrijkst. Een ruime inwerkperiode met overleg en uitleg, maar ook niet meteen te veel verantwoordelijkheid en een fatsoenlijke vergoeding noemen de studenten als hun wordt gevraagd wat er beter kan.

“Dit bevestigt de uitslag van onze peiling onder verpleegkundigen en verzorgenden. Hieruit blijkt onder meer dat een goede stagebegeleiding en een eerlijke vergoeding volgens hen belangrijk is om jongeren te werven en te behouden”, zegt Buurman.

Honderd euro per maand

V&VN-voorzitter Buurman en zorgminister Agema bezochten de opleidingslocatie in Leiden in het kader van de Dag van de Verpleging. In de klas zaten jongeren en zij-instromers die vragen van Buurman en de minister beantwoordden over hun opleiding en hun stage- of leerwerkplek. De ‘bol-studenten’ lopen twee of drie dagen stage en gaan daarnaast twee of drie dagen naar school. De ‘bbl-studenten’ gaan één dag naar school en werken twee tot drie dagen in de praktijk. Tijdens de uitvraag blijken de stagevergoedingen enorm te verschillen: van 100 euro per maand tot 330 euro per maand.

Een speciale coach op de werkvloer vinden de studenten een goed idee. “Ik vind het lastig dat ik als stagiair net zoveel verantwoordelijkheid krijg als een collega die dit werk al jaren doet. Soms moet ik ook uitzendkrachten opvangen en wegwijs maken, dat is best ingewikkeld. Ik ben nog jong”, vertelde een bol-student. Een ander: “Zeker als je stage loopt of een leerwerkplek hebt in de wijk, ben je best alleen. Daarom ben ik overgestapt naar een verpleeghuis. Dan kan ik overleggen met collega’s.”

Tekst gaat verder onder de foto's

Grote grijns op het gezicht

Allemaal zeggen ze dat het sociale contact met de cliënten of bewoners hun dag maakt. “Ik kom elke dag met hele verhalen thuis, ik maak veel mee. Als het lukt om juist die lastige cliënt zover te krijgen dat ik hem of haar kan helpen om de kwaliteit van leven te verbeteren, heb ik een grote grijns op mijn gezicht.”

Dat is ook precies wat volgens de studenten méér moet worden gepromoot. “Van een foto of een filmpje van een steunkous aantrekken wordt niemand vrolijk. Maar wel van een TikTok-filmpje waarop je de band tussen de cliënt en de zorgprofessional ziet.”

Hoewel landelijk de instroomcijfers dalen voor de opleidingen tot verzorgende IG, kan mboRijnland melden dat dit jaar het aantal inschrijvingen weer stijgt. Buurman: “Hopelijk zien we na jaren van daling een blijvende stijging. Dat is hard nodig, want verzorgenden IG zijn het fundament van de wijkverpleging en ouderenzorg.”

  • V&VN Algemeen

Dag van de Verpleging 2025: GENeratie Zorg!

We hebben impact op de levens van anderen, elke dag. Ons vak zit vol betekenis, actie en techniek. Maar we hebben meer collega's nodig. Met de actie GENeratie Zorg enthousiasmeren en inspireren we de jongere generaties om te kiezen voor de zorg. Met het geven van gastlessen, portretten van young professionals, een video en meer. Een overzicht van alle acties.

Samen maken we de zorg beter. Word lid!

Wij zijn de verpleegkundigen, verzorgenden IG en verpleegkundig specialisten van Nederland. Verenigd in V&VN zetten we ons in voor (kennis)ontwikkeling en het versterken en positioneren van onze beroepen. Wil jij zeggenschap over jouw vak? Sluit je dan bij V&VN aan! Met ruim 100.000 leden vormen we één krachtige stem. Van de werkvloer tot in politiek Den Haag.