Corona en PBM

  • 23 oktober 2020
  • Nieuwsbericht
  • Verzorgenden
Corona 1

De corona situatie is nijpend, in alle sectoren merken we dat de zorg wordt afgeschaald en het personeelstekort onhandelbaar wordt. Tijdens de eerste golf was de schaarste van PBM een van de grootste onderwerpen. Graag delen wij nog uitgebreid informatie over het V&VN statement over mondmaskers.

Wij adviseren, samen met de bonden, om altijd preventief een IIR masker te dragen op je werk. Dit houdt jou en je patiënt veilig, je werkgever moet hierin voorzien.

Het standpunt van V&VN is: Ja, tenzij. Je kunt dus naar professioneel inzicht afwijken.
Het standpunt van V&VN: https://www.venvn.nl/nieuws/veiligheid-voorop-ja-tenzij-uitgangspunt-bij-gebruik-mondmaskers/
Het statement van V&VN samen met de vakbonden: https://www.venvn.nl/nieuws/gezamenlijk-advies-v-vn-en-vakbonden-over-gebruik-mondneusmasker/

Hier een aantal handige links op een rij:
Draag altijd preventief een chirurgisch mondneusmasker type IIR. Twijfel je weleens hoe je ‘m opdoet? Wijkverpleegkundige Pauline legt uit.
https://www.youtube.com/watch?v=F69bpufbsIo&feature=youtu.be&ab_channel=VenVN
En wat je liever niet moet doen? Dat zie je in deze video. 👇https://www.youtube.com/watch?v=alGBmgj0E60&ab_channel=VenVN

Deze flowchart en handreiking kunnen je ondersteunen bij jouw besluit om geen zorg te verlenen bij tekorten aan beschermingsmiddelen.

Je mag nooit worden gedwongen om met onvoldoende bescherming te werken. V&VN adviseert met klem om pas te gaan werken als je voldoende beschermd bent. Ga ook met de OR en/of VAR in gesprek over de coronamaatregelen binnen jouw organisatie.

Signaleren jullie problemen of lopen jullie tegen lastige dilemma’s aan dan kun je altijd een melding maken bij het meldpunt: https://www.venvn.nl/coronavirus/. We bundelen alle meldingen en nemen deze mee naar onze gesprekspartners.

We hopen dat jullie veilig aan de slag kunnen gaan de komende periode. Het virus bestrijden is een marathon geworden met veel afwegingen, onzekerheid en dilemma’s. We hopen jullie op landelijk niveau zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen. Mochten jullie suggesties voor ons hebben dan horen we dit ook ontzettend graag.

Heel veel sterkte en pas goed op jezelf!

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)