Gezamenlijk advies V&VN en vakbonden over gebruik mondneusmasker

  • 12 oktober 2020
  • Nieuwsbericht
  • Coronavirus
  • V&VN Algemeen
Coronavirus: Gezamenlijk advies V&VN en vakbonden over gebruik mondneusmasker (Arie Kievit, ANP)

Gebruik als verzorgende, verpleegkundige, begeleider, helpende of hulp bij het huishouden preventief een mondneusmasker, ook in de thuiszorg en in de wijk. Wijk daarvan af als je dat professioneel nodig en verantwoord vindt. Dat is de kern van het advies dat V&VN gezamenlijk met de bonden CNV, FNV, NU91 en FBZ naar buiten brengt. Dit advies wordt ondersteund door Actiz en ZorgthuisNL.

Voor V&VN is het heel belangrijk dat dit advies geldt voor álle sectoren in de zorg, dus ook voor de wijkverpleging, de huisartsenpraktijken, de verstandelijk gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg. Het OMT gaf vorige week het advies voor preventief gebruik van mondneusmaskers en liet weten dat dit alleen geldt voor de verpleeghuizen en bijvoorbeeld niet voor de wijkverpleging.

V&VN-voorzitter Gerton Heyne: “Het virus stopt natuurlijk niet bij het verpleeghuis. Het advies van het OMT is daarom niet uit te leggen aan verpleegkundigen en verzorgenden die in de wijk werken. Eenduidigheid is van groot belang, zodat iedereen in de zorg weet waar hij of zij aan toe is. Daarom publiceren we dit gezamenlijke advies voor preventief gebruik van mondneusmaskers in álle sectoren van de zorg.”

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)