Leermiddel uitgelicht: Het grote valpreventiespel

Regelmatig lichten we handige apps of tools uit waarmee jij je kennis kunt vergroten. Deze keer testen we Het grote valpreventiespel. Dit spel is ontwikkeld door twee geriatrisch verpleegkundigen. Het doel: zorgprofessionals op een leuke manier opleiden op het gebied van valpreventie. 

Het%20Grote%20Valpreventiespel

Over het spel
Valincidenten zijn een veelvoorkomend probleem waar je als zorgprofessional mee te maken kunt krijgen. Vallen kan, zeker bij kwetsbare oudere patiënten, ernstige gevolgen hebben. De Belgische geriatrisch verpleegkundigen Robin Biets en Peggy Lavaerts zochten naar een leuke manier om zoveel mogelijk zorgprofessionals op te leiden tot valpreventie-experts. Ze ontwikkelden een bordspel met doe-opdrachten, goed/fout-vragen en kennisvragen waarmee je als zorgprofessional binnen een paar uur de risicofactoren van vallen onder de loep kunt nemen. Het bordspel is wetenschappelijk onderbouwd en praktijkgericht. De doelgroep voor het spel is breed: van verpleegkundigen tot artsen en van fysiotherapeuten tot ergotherapeuten. 

Wat vindt de praktijk?
Het spel is getest door een groep van acht zorgprofessionals: vier verpleegkundigen, één verpleegkundige in opleiding en drie verzorgenden IG. De deelnemers zijn werkzaam in de thuiszorg (somatiek, psychogeriatrie en langdurige zorg thuis), langdurige zorg intramuraal en in de revalidatie intramuraal. 

De verwachtingen vooraf waren hooggespannen. 

Het leren door het spelen van een spel sprak ons erg aan. Iedereen had zin om het spel te spelen en verwachtte dat het een leuk en boeiend spel zou zijn.

Pluspunten

 • Het spel is voor alle niveaus
  “Het spel is duidelijk. Iedereen kan het spelen, ongeacht niveau en leeftijd.”
   
 • Het spel is leerzaam 
  “We kwamen er tijdens het spel achter dat we veel wisten over valpreventie en over de invloed van medicatie en ziektes op vallen. We hebben wel veel geleerd over polyfarmacie (het gebruik van vijf of meer geneesmiddelen) en de prisma-analyse. Zeker wat betreft de prisma-analyse kwamen er tijdens de opdracht veel praktijkervaringen naar boven. Heel mooi m te zien gebeuren!”

Minpunten

 • Het spel duurt lang
  “We hebben bijna twee uur gespeeld en toen was de eerste speler pas bij het eindpunt. Voor sommige spelers duurde dit te lang. Dit komt waarschijnlijk ook doordat we met een grote groep waren.”
   
 • Niet alle vragen waren direct duidelijk 
  “Een aantal vragen bevat moeilijke termen, waardoor wij het antwoord niet wisten. Een oplossing zou zijn om de spelregel toe te voegen dat je informatie over de vraag op mag zoeken op internet, desnoods met één punt aftrek.”
   

Oordeel achteraf – zou je het spel aanbevelen aan collega’s?

“Daar waren we het allemaal over eens: het spel is zeer zeker aan te bevelen aan collega’s! Het is leuk om te gebruiken voor teambuilding. Het spel is ook geschikt om multidisciplinair te spelen.”

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)