Met deze opleidingen werk jij straks in de zorg

Wil jij straks in de zorg werken? Op deze pagina lees je welke studies je kunt volgen om verpleegkundige, verzorgende of verpleegkundig specialist te worden.
Zo word je verzorgende IG
Als verzorgende-IG vind je het belangrijk dat het goed gaat met mensen. Je vindt het leuk om anderen de zorg en aandacht te geven die ze nodig hebben, en je maakt makkelijk contact met mensen. In de opleiding tot verzorgende-IG leer je hoe je dit het beste kan doen. Je leert over verschillende ziektebeelden en leert mensen begeleiden in allerlei situaties, zoals in de gehandicaptenzorg, thuiszorg, kraamzorg of in een verpleeghuis voor mensen met dementie.
Veelgestelde vragen
Je vindt op deze pagina een lijst met 37 mbo-scholen die de opleiding tot Verzorgende IG aanbieden.
Je kunt aan deze studie beginnen als je:
- een diploma VMBO-t, VMBO-gt of VMBO-k, HAVO of VWO hebt;
- een diploma MBO niveau 2 hebt;
- een overgangsbewijs hebt van HAVO of VWO klas 3 naar 4.
Als je niet zeker weet of je voldoet aan de toelatingseisen, neem dan contact op met het ROC waar jij de opleiding wil gaan volgen voor meer informatie.
Heb je de opleiding afgerond, dan kun je doorleren voor een specialisatie als verzorgende-IG. Bijvoorbeeld een specialisatie in het werken met mensen met dementie. Je krijgt dan op je werk meer verantwoordelijkheden. Je kunt er ook voor kiezen om de mbo-opleiding tot Verpleegkundige te gaan volgen. Dit kan eventueel zelfs in een verkorte route, omdat je al ervaring hebt opgedaan in de zorg. Daarnaast kun je ervaring opdoen door op verschillende plekken te werken, zodat je steeds beter wordt in je vak en je later ook nieuwe collega’s kunt inwerken.
Klik op de bovenstaande foto's om de volledige versies te zien.
Zo word je verpleegkundige (mbo)
Als verpleegkundige weet je hoe je patiënten moet informeren. Je kunt ook goed omgaan met emotionele problemen die patiënten ervaren tijdens hun ziekte of aandoening. Daarnaast weet je hoe je moet samenwerken binnen een team én kun je goed zelfstandig aan de slag. Je weet veel over ziektebeelden, hoe het menselijk lichaam in elkaar zit en hoe bepaalde ziektes behandeld kunnen worden. Je kunt na je opleiding kiezen waar je gaat werken. Bijvoorbeeld in een verpleeghuis, de gehandicaptenzorg, de geestelijke gezondheidszorg of een ziekenhuis. Tijdens de studie loop je stage, zodat je zelf kunt ontdekken wat het beste bij je past. In de opleiding tot verpleegkundige op mbo-niveau zul je vooral veel ervaring opdoen in de praktijk.
Veelgestelde vragen
Je kunt aan deze studie beginnen als je:
- een diploma VMBO-t, VMBO-gt of VMBO-k, HAVO of VWO hebt;
- een diploma MBO niveau 2 hebt;
- een overgangsbewijs hebt van HAVO of VWO klas 3 naar 4;
- een diploma hebt tot Verzorgende IG (waarbij je de opleiding tot mbo-verpleegkundige sneller kunt afronden).
Je vindt op deze pagina een lijst met 36 scholen die de opleiding aanbieden.
Na de studie MBO Verpleegkunde kun je doorleren in specialisatieopleidingen. Als je in het verpleeghuis werkt, kan je bijvoorbeeld wondverpleegkundige worden. Dit soort specialisaties worden vaak aangeboden door de zorginstelling waar je werkt. Je kunt ook allerlei specialisaties in het ziekenhuis volgen als je daar werkt. Bijvoorbeeld voor de acute opname-afdeling of de ambulance. Je kunt er ook voor kiezen om nog dieper in te gaan op het vak van verpleegkundige en de hbo-opleiding Verpleegkunde gaan volgen. Als je een meer leidinggevende rol wilt in de zorg, kun je bijvoorbeeld ook denken aan de opleiding Management in de Zorg.
Klik op de bovenstaande foto's om de volledige versies te zien.
Zo word je verpleegkundige (hbo)
Als verpleegkundige bied je zorg aan patiënten. Je werkt bijvoorbeeld in de psychiatrie, de wijkverpleging, een huisartsenpraktijk, gehandicaptenzorg, verpleeghuis of een ziekenhuis. Ook heb je veel contact met mantelzorgers en andere hulpverleners. Je kunt als verpleegkundige de aanpak afstemmen op de zorgvraag. Tijdens de opleiding leer je hoe je dit het beste doet. Ook leer je over het menselijk lichaam, doe je veel medische kennis op en leer je onder andere hoe je verpleegkundige handelingen uitvoert, zoals sondevoeding en injecties geven. In de opleiding tot verpleegkundige op hbo-niveau leer je ook veel over wetenschappelijk onderzoek. Je komt erachter hoe je jouw handelen het beste kan onderbouwen met onderzoek, afgestemd op de specifieke mens en situatie. De focus ligt naast leren in de praktijk via stages, dus ook meer op theoretische onderbouwing van het werk van een verpleegkundige. Je leert bijvoorbeeld ook klinisch redeneren bij complexe zorg, zelf onderzoek doen en meer over je coördinerende rol in de zorg.
Veelgestelde vragen
Je kunt aan deze studie beginnen als je minimaal:
- een havo- of vwo-diploma hebt;
- een mbo-diploma niveau 4 hebt.
Je vindt op deze pagina een lijst met 17 scholen die de opleiding aanbieden.
Wil je doorstuderen na je opleiding, dan kun je je verder specialiseren. Bijvoorbeeld via de Master Advanced Nursing Practice (MANP).
Klik op de bovenstaande foto's om de volledige versies te zien.
Zo word je verpleegkundig specialist
Als verpleegkundig specialist ben je opgeleid tot zelfstandig beroepsbeoefenaar binnen je eigen expertisegebied. Je bent zelfstandig bevoegd om (een aantal) handelingen uit te voeren. Dit is afhankelijk van het specialisme. Je werkt nauw samen met artsen, maar hoeft geen verantwoording aan hen af te leggen voor jouw handelen: je hebt een eigen rol in de zorg voor de patiënt. Als verpleegkundig specialist combineer je verpleegkundige en medische taken in de zorg van patiënten. Daarnaast ben je onder andere bevoegd om diagnoses te stellen en medicatie voor te schrijven.
Veelgestelde vragen
Er zijn een aantal opleidingsinstellingen die erkend zijn waar je de masteropleiding Verpleegkundig Specialist kunt volgen.
Je kunt verpleegkundig specialist worden als je:
- in het bezit bent van een bachelorgraad in de verpleegkunde;
- BIG-geregistreerd verpleegkundige bent;
- minimaal 2 jaar werkervaring als verpleegkundige hebt in de directe patiëntenzorg passend bij het verpleegkundig specialisme waarin je wordt opgeleid;
- beschikt over een door de RSV erkende praktijkopleidingsplaats voor minimaal 32 uur per week;
- een goede leeromgeving en een opleider hebt;
- Ingeschreven bent in het opleidingsregister VS bij aanvang van de opleiding.
Als verpleegkundig specialist werk je vaak voor een specifieke doelgroep. Afhankelijk van je werkplek zijn er mogelijkheden om je werkzaamheden uit te breiden en nog meer te leren. Natuurlijk zijn er ook mogelijkheden om verder te groeien in een andere rol, of op een andere plek. Bijvoorbeeld op de polikliniek in plaats van de kliniek, in de wijk in plaats van intramuraal. Dit kan ook na je diplomering: ook daarna hoef je niet stil te staan!
Samen maken we de zorg beter. Word lid!
Wij zijn de verpleegkundigen, verzorgenden IG en verpleegkundig specialisten van Nederland. Verenigd in V&VN zetten we ons in voor (kennis)ontwikkeling en het versterken en positioneren van onze beroepen. Wil jij zeggenschap over jouw vak? Sluit je dan bij V&VN aan! Met ruim 100.000 leden vormen we één krachtige stem. Van de werkvloer tot in politiek Den Haag.
